Pogoda jak dotąd dopisuje. Rzekłabym, że chwilami aż za bardzo, ponieważ upał w dużym mieście jest nie do zniesienia. W czasie gorących dni bardzo nie lubię gotować dań, które są czasochłonne i wiążą się z dodatkowym skokiem temperatury w mieszkaniu. Do chłodników przekonałam się całkiem niedawno. To doskonały sposób na ochłodzenie organizmu, gdy z nieba leje się żar. W dodatku zupy podawane na zimno są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka świeżych warzyw, odrobina kefiru, jogurtu lub maślanki i możemy wyczarować pyszne letnie danie. Tak, więc dziś w 'Projekcie Zupa' chłodnik pomidorowy z odrobiną czosnku. Aby nadać mu dodatkowego charakteru, możecie dorzucić też listek bazylii!
Składniki:
(na trzy szklanki)
- 3 pomidory malinowe
- 400 g chudego kefiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
- posiekany szczypiorek
- grzanki (pominąć w przepisach z niskim indeksem oraz przy nietolerancji glutenu)
Przygotowanie:
Skórkę pomidorów nacinamy nożem na krzyż. Następnie zalewamy pomidory wrzątkiem i pozostawiamy na około 20 sekund. Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i obieramy ze skórki, rozpoczynając jej usuwanie w miejscu nacięcia.
Obrane pomidory dzielimy na mniejsze części i blendujemy razem z kefirem. Dodajemy cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy chłodnik podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.
Grzanki:
Kromkę ciemnego razowego pieczywa kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię i lekko podprażamy. Następnie dodajemy odrobinę masła i szczyptę ulubionych ziół np. oregano lub ziół prowansalskich. Podsmażamy na wolnym ogniu, aż grzanki się przyrumienią.
Smacznego!
ma piękny kolorek :) pomidorowego chyba jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuń