Drożdżówki z serem i porzeczkami

By | 7 sierpnia 2015 | 23:22 4 komentarze
Do tej pory sama nie robiłam jeszcze drożdżówek. Wiele razy przygotowywałam już wszelkiej maści ciasta drożdżowe, ale słodkie bułeczki zawitały w mojej kuchni po raz pierwszy. Pomysł połączenia masy serowej z kwaśnymi porzeczkami okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego odrobina lukru oraz kruszonka i teraz nie wiem, czy kiedykolwiek sięgnę po gotową bułę ze sklepu. Pomimo panujących upałów, polecam przygotowanie tych pyszności... ciasto drożdżowe wyrasta przy tej pogodzie "jak burza". Mnie po 30 minutach prawie uciekło z miski :). 


Składniki:
(na 12 porcji)
  • 470 g mąki pszennej + do podsypywania 
  • 7 g drożdży instant
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 70 g roztopionego masła
  • szczypta soli
masa serowa:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 stołowa łyżka śmietany
  • 2 stołowe łyżki cukru
kruszonka:
  • 60 g mąki
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 30 g cukru
dodatkowo:
  • 200 g czerwonych porzeczek
  • lukier
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. W miseczce krótko ucieramy roztopione masło wraz z żółtkiem i ekstraktem waniliowym.

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy do niej cukier, sól oraz drożdże. Dolewamy mleko oraz masę z masła i żółtka. Za pomocą drewnianej łyżki mieszamy całość, a następnie wyrabiamy aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie się lepić do rąk (ciasto drożdżowe lubi długie zagniatanie!). 

Z gotowego ciasta formujemy kulę. Przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 60-90 minut. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagniatamy i dajemy mu odpocząć przez kilka minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową (wszystkie jej składniki umieszczamy w miseczce i rozgniatamy widelcem, aż dokładnie się połączą). 

Następnie ciasto dzielimy na 12 porcji (po około 60 g każda). Z każdej porcji formujemy kulkę, następnie wałkujemy ją na grubość ok. 0,7 cm, a po środku robimy wgłębienie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam po 6 sztuk). Odstawiamy na kilka minut aż bułeczki się napuszą. Potem wypełniamy je masą serową i porzeczkami. Na koniec posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 15 minut, aż drożdżówki ładnie się przyrumienią. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Przed podaniem, ostudzone drożdżówki lukrujemy. 

Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami do konsystencji mokrego piasku.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają :) Aż chce się je od razu zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne! musiały smakować wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowe bułeczki są najlepsze:) te ze sklepy nie smakują tak samo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładnie wyglądają ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)