Zupa krem z kurek

By | 27 sierpnia 2015 | 18:27 2 komentarze
Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, przynajmniej w mojej opinii. Wystarczy zaledwie kilka prostych składników, takich jak cebula i śmietana, by wyczarować z nich przepyszny sos, bądź zupę. I właśnie o zupie będzie dzisiaj wpis, ponieważ mam dla Was szybki krem z kurek. O ile grzybów w tym roku na razie nie widać, tak kurki można dostać bez problemu. Jeśli nam się poszczęści będą dostępne w sklepach nawet do późnej jesieni. Nie polecam Wam jednak czekać tak długo, ponieważ zupa jest absolutnie znakomita - delikatna, o bardzo wyważonym smaku. Kurki są wyczuwalne, ale nie dominują w potrawie.  Jeśli przepadacie za potrawami, w których są kurki, ta zupa również Wam zasmakuje. 


Składniki:
  • 600 g kurek
  • 500-600 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki stołowe gęstej śmietany 18%
  • 50 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
do dekoracji:
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
Kurki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, by oczyścić je z piasku. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Następnie dodajemy kurki i dusimy przez kilka minut, aż lekko zmiękną. 

Kilka grzybków odkładamy do dekoracji, a pozostałe przekładamy do gorącego bulionu. Razem gotujemy przez 20-25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz do smaku.

Zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki krem.  Przed podaniem zabielamy ją gęstą śmietaną. W miskach krem z kurek dekorujemy natką pietruszki oraz podduszonymi wcześniej grzybkami. Możemy dodać też kleks śmietany oraz szczyptę świeżo mielonego pieprzu. 

Smacznego!


2 komentarze:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)