Placki z banana, twarogu i masła orzechowego

By | 1 września 2015 | 08:30 4 komentarze
Dzisiaj mam dla Was przepis na pożywne śniadanie, które będzie także znakomitym posiłkiem dla osób, które trzymają zbilansowaną dietę (wówczas należy pominąć dodatek sosu czekoladowego!). Poniższe placki to źródło węglowodanów, ale i też białka (Panom dbającym o sylwetki polecam dodatkowo dorzucenie miarki odżywki białkowej do ciasta). Ich wykonanie jest bardzo proste jeśli macie porządną patelnię, z nieprzywierającym dnem. Gotowe placki podać można z bakaliami, orzechami lub świeżymi owocami. Ja swoje polałam sosem czekoladowym, ale doskonale będzie pasował tu także miód, bądź syrop klonowy.


Składniki:
(na dwie porcje)
  • 250 g chudego twarogu
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 5 łyżek stołowych mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżki stołowej masła orzechowego
  • 2 łyżki stołowe cukru lub ksylitolu
do podania:
  • sos czekoladowy lub inne dodatki
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy twaróg, masło orzechowe, kawałki banana oraz cukier/ksylitol. Całość delikatnie rozgniatamy widelcem lub rozgrabiamy w blenderze. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Niewielkie porcje ciasta wykładamy łyżką na mocno rozgrzaną patelnię. Placki smażymy bez tłuszczu lub na patelni lekko wysmarowanej oliwą, z obu stron na rumiano. Jeszcze ciepłe podajemy z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku jest to sos czekoladowy. 
Smacznego!

4 komentarze:

  1. pięknie się prezentuje! idealnie!
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bananowe placuszki z dodatkiem masła orzechowego! Polecam spróbować :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. rzadko robię placki na śniadanie, ale bananowe bardzo lubię :) podoba mi się dodatek masła orzechowego :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)