Przepis, który mam dla Was dzisiaj zawieruszył się gdzieś w czeluściach mojego komputera. Całkiem niedawno udało mi się go odnaleźć, więc od razu postanowiłam dodać go na bloga. Bardzo lubię przygotowywać to ciasto, ponieważ jest bardzo smaczne i zawsze się udaje. Najczęściej przygotowuję je w formie torcika, w okrągłej formie. Czasem jednak nieco zwiększam proporcje, tak aby wyszła mi większa, prostokątna blaszka. Lekki kakaowy biszkopt doskonale komponuje się z owocami i kakaowym kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone. Zimą do przygotowania tego deseru używam kompotów, których w mojej spiżarce nigdy nie brakuje. Latem dorzucam do galaretki świeże owoce, a kompot zastępuję sokiem. Do przygotowania tego ciasta można wykorzystać także inne owoce np. truskawki lub porzeczki.
Składniki:
biszkopt:
- 5 jaj
- 5 stołowych łyżek cukru
- ⅔ szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 i ½ stołowej łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 stołowe łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
galaretka:
- słoik kompotu wiśniowego o pojemności 500 ml
- opakowanie galaretki wiśniowej
krem kakaowy:
- 250 gramów śmietany kremówki
- 125 g serka mascarpone
- 3 stołowe łyżki kakao
- 3 stołowe łyżki cukru pudru
- 1 płaska stołowa łyżka żelatyny + ⅓ filiżanki gorącej wody
dekoracja:
- wiórki czekoladowe i kakao
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka oraz cukier wciąż ubijając. Następnie dosypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia (wszystko przesiane przez sito). Delikatnie mieszamy. Wylewamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut lub do tzw. do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i studzimy.
galaretka:
Kompot wraz z wydrylowanymi wiśniami zagotowujemy. Do wrzącego płynu dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Zimną i tężejącą galaretkę wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
krem:
Kremówkę ubijamy na półsztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy do niej mascarpone oraz kakao. Miksujemy do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wystudzamy. Gdy jest jeszcze lekko ciepła dodajemy do niej stopniowo kilka łyżek ubitej śmietany, energicznie mieszamy, a następnie dodajemy do pozostałej części masy (wskazówki jak ubijać śmietanę: tutaj). Całość dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy krem na stężałą już galaretkę. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na 2-3 h. Przed podaniem dekorujemy wiórkami czekolady i oprószamy odrobiną kakao.
Smacznego!
kawa i wiśnie - dla mnie połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńAniu, właściwie to kakao, ale z kawą też mogłoby być ciekawe :)
OdpowiedzUsuń