Istnieją różne wariacje pomidorów pod pierzynką. Jedni zamiast jajek dodają do nich mozzarellę lub ser feta. Inni kroją pomidory w plastry, ósemki, bądź faszerują je w całości. Czasem przekąska ta jest serwowana w misce jak sałatka, innym razem na talerzu lub półmisku. Osobiście próbowałam kilku wersji i przepis poniżej jest zdecydowanie moim ulubionym. Pomidory pod pierzynką dobrze smakują z daniami mięsnymi, szczególnie tymi z grilla. Doskonale sprawdzą się też jako samodzielna przystawka na imprezie lub jako sycąca kolacja.
Składniki:
- 2 pomidory
- 3 jajka
- 3 łyżki stołowe jogurtu greckiego
- 2 łyżki stołowe majonezu
- 2 ząbki czosnku
- garść startego żółtego sera
- sól, świeżo mielony pieprz
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek.
Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Następnie układamy je na dużym talerzu lub półmisku, jeden obok drugiego. Posypujemy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Ostudzone wcześniej jajka obieramy, kroimy w plastry i układamy na pomidorach.
W osobnej miseczce łączymy jogurt, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i powstałym sosem zalewamy pomidory wraz z jajkami. Na koniec całość posypujemy startym żółtym serem. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.
W osobnej miseczce łączymy jogurt, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i powstałym sosem zalewamy pomidory wraz z jajkami. Na koniec całość posypujemy startym żółtym serem. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
takich pomidorów jeszcze nie miałam okazji jeść, wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, ja też takich pomidorów jeszcze nie jadłam ale chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ! Pierwszy raz jadłam u znajomych i od razu przejęłam przepis ;)
OdpowiedzUsuń