Jeśli dbacie o linię, polecam Wam pominąć ten post, ponieważ jego zawartość jest źródłem wielu tysięcy kalorii. Na pierwszy rzut oka tort może wydawać się bardzo słodki. W rzeczywistości wszystkie smaki są tu wyważone, dzięki czemu zjedzenie naprawdę wielkiego kawałka w ogóle nie jest problematyczne.;) Wypiek ten zyskał w moim otoczeniu wielu wielbicieli. Jego smak zarekomenduje Wam z pewnością redakcja Magazynu Kocioł, bowiem tort który widzicie w tym wpisie przygotowałam na wspólną sesję zdjęciową, do specjalnego wydania z okazji rocznicy istnienia magazynu.
Fot. Monika Szeffler, przezogrodek.pl |
Jubileusz najlepiej hucznie świętować w towarzystwie fajnych ludzi. Obowiązkowym punktem imprezy jest także tort. Jako, że Kotle fajnych ludzi nie brakuje, to tortów było aż trzynaście. Do tego piękne kreacje, kolorowe makijaże, gustowne dodatki i błysk fleszy. Wszystko to w niecodziennym miejscu, jakim jest nieczynny już Młyn Sułkowice. Efekt? Wydanie specjalne Magazynu Kocioł wypełnione po brzegi apetycznymi przepisami na torty, na każdą porę roku.
Poniżej prezentuję Wam przepis na swój tort z masłem orzechowym, kajmakiem i orzechami, ale koniecznie obejrzyjcie też pozostałe. Gwarantuję, że każdy znajdzie tam coś dla siebie. Na końcu wpisu znajdziecie odnośnik do numeru specjalnego oraz pełną listę tortów wraz z ich autorami.
Składniki:Poniżej prezentuję Wam przepis na swój tort z masłem orzechowym, kajmakiem i orzechami, ale koniecznie obejrzyjcie też pozostałe. Gwarantuję, że każdy znajdzie tam coś dla siebie. Na końcu wpisu znajdziecie odnośnik do numeru specjalnego oraz pełną listę tortów wraz z ich autorami.
Marta Wiercińska z Ja to widzę |
ciasto kakaowe:
- 4 jajka
- 1½ szklanki cukru (330 g)
- 200 ml mleka
- 170 ml oleju
- 200 g mąki pszennej
- ½ szklanki kakao
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 750 g mascarpone
- 3 łyżki cukru
- słoiczek masła orzechowego (350 g)
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki kakao
- 60 g gorzkiej czekolady
- ½ opakowania masy kajmakowej
- 80 g orzechów ziemnych solonych
- mini batoniki karmelowo-orzechowe np. snickers
ciasto:
Blaty ciasta pieczemy przynajmniej kilka godzin przed złożeniem tortu, a najlepiej dzień przed. Ważne jest także, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
W naczyniu delikatnie roztrzepujemy jajka wraz z cukrem. Dodajemy mleko oraz olej. Mieszamy do połączenia składników. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy (bez użycia miksera), aż się połączą. Dno okrągłej formy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy gotową masą. Ciasto pieczemy w temperaturze 170°C przez około 60-70 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Jeśli ciasto wyrośnie z lekkim wybrzuszeniem, to po jego ostudzeni należy je odciąć, tak aby wyrównać powierzchnię. Ułatwi to późniejszą dekorację.
krem:
W dużej misce umieszczamy mascarpone. Dodajemy cukier oraz stopniowo dokładamy po łyżce masło orzechowe. Jego ilość najlepiej dobrać według uznania. Im więcej masła orzechowego, tym bardziej intensywny smak kremu.
sos czekoladowy:
W małym garnuszku umieszczamy wodę, cukier oraz kakao. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy czekoladę. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji. Gotowy lekko sos studzimy.
złożenie tortu:
Krem dzielimy na trzy części (dwie większe do przełożenia i jedną mniejszą na wierzch tortu). Ciasto przekrawamy na trzy blaty. Pierwszy z nich układamy na paterze, smarujemy kajmakiem, posypujemy orzechami ziemnymi i pokrywamy kremem. Układamy drugi blat i czynność powtarzamy. Przykrywamy trzecim blatem ciasta. Wierzch tortu smarujemy pozostałym kremem, dekorujemy posiekanymi batonikami oraz strużkami sosu czekoladowego. Przed podaniem mocno schładzamy.
Smacznego!
Marta Wiercińska z Ja to widzę |
Tort marcepanowy z malinami Łucji Serafin z bloga fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com
Tort owocowo-limonkowy Sabiny Skalskiej z bloga trzyswinki.blogspot.com
Tort jagodowy Żanety Hajnowskiej z cupcakefactory.pl
Tort jesienny z orzechami Joanny Tchórzewskiej z www.facebook.com/jographia.design
Tort marchewkowo-dyniowy Olgi Płazy z tequilagotuje.com
Tort kokosowy Laury Chołodeckiej z bloga www.cafebabilon.pl
Tort pistacjowo-chałwowy Moniki Szeffler z przezogrodek.pl
Tort naleśnikowy Małgorzaty Zabokrzyckiej z bloga trawkacytrynowa.pl
Tort bezowy z owocami Olimpii Davies z bloga pomyslowepieczenie.blogspot.com
Tort arbuzowy Katarzyny Sieradz z gotujzkasia.pl
Tort Schwarzwaldzki Joanny Aniszczyk z www.facebook.com/ilovetoeatpoland
Tort z musem czekoladowym i gruszkami Bernadetty Parusińkiej-Ulewicz z bloga prawodogotowaniazpasja.blox.pl
Po kliknięciu na okładkę można przejść do przeglądania magazynu.
O mamo, ale rozpusta! Mniam:)
OdpowiedzUsuńMmm, ale słodko! Taki wypas to ja rozumiem ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/