Cynamonowe ślimaczki

By | 4 listopada 2015 | 12:31 4 komentarze
Ślimaczki cynamonowe tu bułeczki popularne w wielu rejonach świata. Jako Cinnamon rolls znane są w Ameryce Północnej, natomiast w Szwecji jako Kanelbullar. U nas występują również pod potoczną nazwą  Cynamonki. Jakby ich nie nazywać, są to po prostu drożdżowe, słodkie bułeczki z przepysznym cynamonowym nadzieniem. Ich zapach podczas pieczenia przywodzi na myśl Święta, a smak przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To doskonały wypiek na śniadanie i na podwieczorek. Doskonale komponuje się z filiżanką kawy lub kubkiem gorącego mleka.


Składniki 
ciasto
  • 450 g mąki + do podsypywania 
  • 7 g drożdży instant
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 70 g roztopionego masła
  • 60 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 100 g miękkiego masa
  • 100 g cukru
  • 2 kopiate, stołowe łyżki cynamonu
dodatkowo:
  • jajko do posmarowania bułek

Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. W miseczce krótko ucieramy roztopione masło wraz z żółtkiem i ekstraktem waniliowym. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy do niej cukier, sól oraz drożdże. Dolewamy mleko oraz masę z masła i żółtka. Za pomocą drewnianej łyżki mieszamy całość, a następnie wyrabiamy aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie się lepić do rąk. Potrwa to około 10 minut, ale im dłużej, tym lepiej.  

Z gotowego ciasta formujemy kulę. Przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 60-90 minut. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagniatamy i dajemy mu odpocząć przez 5 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie bułeczek - w misce łączymy miękkie masło z cukrem i cynamonem. 

Następnie ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 25 x 60 cm, podsypując blat mąką. Wzdłuż dłuższego boku rozsmarowujemy nadzienie, pozostawiając przy jednym brzegu trzycentymetrowy margines samego ciasta, aby później łatwo skleić bułeczki. Poniżej mała, obrazkowa instrukcja, aby móc sobie to lepiej zwizualizować.


Ostrożnie zwijamy rulon, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na marginesie uprzednio posmarowanym rozmąconym jajkiem. Zwinięte ciasto kroimy w kawałki o grubości 2 cm - 3 cm. Gotowe ślimaczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (można wówczas nieco poprawić im kształt). Zostawiamy do napuszenia na 15 minut. 

Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki  smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut. 

Smacznego!


Ten oraz inne znakomite przepisy z wykorzystaniem cynamonu znajdziecie w ósmym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).

4 komentarze:

  1. Uwielbiam zapach który unosi się po domu podczas ich pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są cudowne! Kocham cynamonowe bułeczki! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. ale musiały pachnieć podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)