Sernik różany

By | 18 listopada 2015 | 02:03 4 komentarze
Dobra konfitura z płatków róży to prawdziwy skarb w kuchni. Najlepiej smakuje taka własnoręcznie przygotowana. Idealnie nadaje się do pączków lub kruchych ciasteczek. Jest to także świetny dodatek do sernika. Sernik różany jest pyszny... kremowy i delikatny. Róża nie dominuje jego smaku, ale jest wyczuwalna. Doskonale kontrastuje ze słodką polewą z białej czekolady oraz chrupiącymi płatkami migdałów. Jeśli nie macie w domu konfitury z płatków róży, możecie zastąpić ją wodą różaną lub konfiturą ze sklepu.  

sernik różany

Składniki:
spód:
  • 100-120 g biszkoptów
masa serowa:
  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego z wiaderka
  • 100 g konfitury z płatków róży
  • 4 jaja
  • 175 g cukru 
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
wierzch ciasta:
  • 75 g konfitury z płatków róży
  • 100 g białej czekolady
  • 20 g masła
  • 2 stołowe łyżki mleka
  • podprażone płatki migdałó

Przygotowanie:
Minimum dwie godziny przed przygotowaniem sernika, wszystkie składniki na masę serową wyciągamy z lodówki.  

Ser ucieramy z cukrem na średnich obrotach miksera. Kolejno wbijamy jajka, krótko miksując do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz konfiturę różaną. Całość krótko miksujemy.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na nim ściśle biszkopty. Wylewamy masę serową, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez godzinę. Przed podaniem gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 3-6 godz., a najlepiej na całą noc. 

Konfiturę różaną lekko podgrzewamy w małym rondelku, a następnie rozsmarowujemy na schłodzonym serniku. Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy i polewamy sernik. Płatki migdałów lekko podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi ciasto. Podajemy od razu lub wstawiamy do lodówki, do czasu aż polewa stężeje. 

Smacznego!

sernik różany z białą czekoladą

4 komentarze:

  1. ma piękny lekki kolorek od konfitury :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny, muszę wypróbować przepis, bo aż nie mogę sobie wyobrazić jak taki sernik smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę poszukać tej konfitury gdzieś i planuje zrobić taki serniczek.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)