Dobra konfitura z płatków róży to prawdziwy skarb w kuchni. Najlepiej smakuje taka własnoręcznie przygotowana. Idealnie nadaje się do pączków lub kruchych ciasteczek. Jest to także świetny dodatek do sernika. Sernik różany jest pyszny... kremowy i delikatny. Róża nie dominuje jego smaku, ale jest wyczuwalna. Doskonale kontrastuje ze słodką polewą z białej czekolady oraz chrupiącymi płatkami migdałów. Jeśli nie macie w domu konfitury z płatków róży, możecie zastąpić ją wodą różaną lub konfiturą ze sklepu.
Składniki:
spód:
- 100-120 g biszkoptów
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego z wiaderka
- 100 g konfitury z płatków róży
- 4 jaja
- 175 g cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 75 g konfitury z płatków róży
- 100 g białej czekolady
- 20 g masła
- 2 stołowe łyżki mleka
- podprażone płatki migdałó
Przygotowanie:
Minimum dwie godziny przed przygotowaniem sernika, wszystkie składniki na masę serową wyciągamy z lodówki.
Ser ucieramy z cukrem na średnich obrotach miksera. Kolejno wbijamy jajka, krótko miksując do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz konfiturę różaną. Całość krótko miksujemy.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na nim ściśle biszkopty. Wylewamy masę serową, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez godzinę. Przed podaniem gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 3-6 godz., a najlepiej na całą noc.
Konfiturę różaną lekko podgrzewamy w małym rondelku, a następnie rozsmarowujemy na schłodzonym serniku. Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy i polewamy sernik. Płatki migdałów lekko podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi ciasto. Podajemy od razu lub wstawiamy do lodówki, do czasu aż polewa stężeje.
Smacznego!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńma piękny lekki kolorek od konfitury :)
OdpowiedzUsuńCudowny, muszę wypróbować przepis, bo aż nie mogę sobie wyobrazić jak taki sernik smakuje;)
OdpowiedzUsuńMuszę poszukać tej konfitury gdzieś i planuje zrobić taki serniczek.
OdpowiedzUsuń