Rollsy to pyszna przekąska wykonana na bazie tortilli. Podobne roladki pojawiły się już kiedyś na blogu (przepis tutaj). Tym razem mam dla Was wersję mocniej serową, zapiekaną w piekarniku. Poniższe rollsy doskonale sprawdzą się na imprezę, ale można je także zabrać na drugie śniadanie do pracy lub na uczelnię. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadzienie możecie wzbogacić dodatkowo o mięso z kurczaka, szpinak, czy ser pleśniowy, a sos musztardowy możecie zastąpić pomidorowym lub czosnkowym. Inspiracją do powstania tego przepisu była popularna przekąska serwowana w Pizza Hut, choć nieskromnie przyznam, że domowa wersja smakuje znacznie lepiej.
- 8 plastrów tortilli
- 8 plastrów szynki (o jak największej średnicy)
- 120 g tartego sera np. gouda, cheddar, ementaler
- 50 g tartej mozzarelli
- ½ puszki kukurydzy
- suszony rozmaryn
- 3 łyżki stołowe jogurtu greckiego
- 1 i ½ łyżki stołowej ostrej musztardy
- 1 łyżka stołowa majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W małej miseczce łączymy jogurt, musztardę oraz majonez. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki na 15 minut.
Każdy placek tortilli smarujemy sosem, a następnie układamy na nim plaster szynki. Całość posypujemy dwoma rodzajami sera, kukurydzą oraz rozmarynem. Tortillę ciasno zwijamy w rulon, zakładając najpierw do środka brzegi, wówczas nadzienie nie wypłynie.
Po zrolowaniu tortille układamy łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy do momentu aż roladki ładnie się przyrumienią. Potrwa to około 8-10 minut. Po upieczeniu każdą roladkę kroimy na trzycentymentrowe kawałki.
Gotowe rollsy podajemy na ciepło, najlepiej nabite na wykałaczki, aby wygodniej było po nie sięgać. Pozostały sos musztardowy serwujemy jako dip do zamaczania rollsów.
Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie! ;-)
OdpowiedzUsuńwspaniałe na imprezę, kiedyś robiłam coś podobnego :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :) zrobiły furorę ;)
OdpowiedzUsuń