Na co dzień często jadam owsianki, aczkolwiek lubię czasem od nich odpocząć. Wtedy używam innego rodzaju płatków, bowiem te różnią się smakiem, konsystencją i wartościami odżywczymi. Dzisiaj zamiast owsianki proponuję orkiszankę, czyli ugotowane w gorącym mleku płatki orkiszowe z dodatkami. Podobnie jak owsiankę, orkiszankę można przygotować na wiele różnych sposobów. Szczególnie polecam wersję mocno czekoladową z dodatkiem banana i bakalii. To pyszne i sycące śniadanie z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
- 50 g płatków orkiszowych
- 300 ml dowolnego mleka (krowiego, sojowego, owsianego)
- łyżeczka budyniu czekoladowego bez dodatku cukru
- łyżeczka naturalnego kakao
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- 1 i ½ łyżki miodu
- ½ banana
- posiekane orzechy
- rodzynki
W kubku mieszamy kilka łyżek mleka z proszkiem budyniowym oraz kakao. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z płatkami orkiszowymi. Wlewamy mieszankę budyniowo-kakaową i cały czas mieszając ponownie zagotowujemy.
Pod koniec gotowania dodajemy kilka posiekanych kostek czekolady. Dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Orkiszankę dosładzamy miodem. Przekładamy do miseczki i dekorujemy plasterkami banana, posiekanymi orzechami oraz rodzynkami.
Smacznego!
Ten oraz inne apetyczne przepisy z wykorzystaniem czekolady znajdziecie w dziewiątym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).
śniadanie po prostu idealne <3
OdpowiedzUsuńAch, ależ ona intensywna! Boskie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dokładnie to jest idealne śniadanie, najemy się tym, zaopatrzymy siebie w odpowiednie składniki odżywcze. Bardzo lubię połączenie owsianki i miodu a do tego jeszcze banan! Pysznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńZjadłabym ;)
OdpowiedzUsuń