Karnawał w pełni, więc tym razem mam dla Was przekąskę. Faszerowane jajka sprawdzą się tu doskonale, bowiem to bardzo smaczne i sycące danie. Ich wykonanie jest na tyle szybkie, że możecie je przygotować także bez specjalnej okazji, czyli choćby na śniadanie. Natomiast jeśli wybiegniemy odrobinę w przyszłość, to będą także doskonałą ozdobą wielkanocnego stołu. Do przygotowania poniższego przepisu użyłam jajek od szczęśliwych kurek, a całość przyozdobiłam odrobiną koperku, by nieco rozjaśnić wiosennym akcentem, panującą za oknem zimową aurę.
Składniki:
- 4 jajka
- plaster wędzonego łososia
- 2 stołowe łyżki majonezu
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2-3 łyżeczki świeżego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Następnie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek.
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Następnie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek.
W małej miseczce mieszamy majonez wraz chrzanem i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Jajka przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżeczką nakładamy mieszaninę majonezu, chrzanu i śmietany. Na wierzchu układamy kawałek łososia. Całość dekorujemy posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Tez fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńproste i efektowne jajo :)
OdpowiedzUsuń