Jajka faszerowane z łososiem

By | 21 stycznia 2016 | 01:20 3 komentarze
Karnawał w pełni, więc tym razem mam dla Was przekąskę. Faszerowane jajka sprawdzą się tu doskonale, bowiem to bardzo smaczne i sycące danie. Ich wykonanie jest na tyle szybkie, że możecie je przygotować także bez specjalnej okazji, czyli choćby na śniadanie. Natomiast jeśli wybiegniemy odrobinę w przyszłość, to będą także doskonałą ozdobą wielkanocnego stołu. Do przygotowania poniższego przepisu użyłam jajek od szczęśliwych kurek, a całość przyozdobiłam odrobiną koperku, by nieco rozjaśnić wiosennym akcentem, panującą za oknem zimową aurę. 
 
 
Składniki:
  • 4 jajka
  • plaster wędzonego łososia
  • 2 stołowe łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2-3 łyżeczki świeżego koperku
  • sól, pieprz
 
Przygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Następnie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek.
 
W małej miseczce mieszamy majonez wraz chrzanem i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
 
Jajka przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżeczką nakładamy mieszaninę majonezu, chrzanu i śmietany. Na wierzchu układamy kawałek łososia. Całość dekorujemy posiekanym koperkiem.
 
Smacznego!
 

3 komentarze:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)