Klopsiki z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

By | 17 stycznia 2016 | 19:04 5 komentarzy
Nieczęsto jadam potrawy wegetariańskie. Absolutnie nie jestem przeciwniczką tego kierunku żywienia, a nawet twierdzę, że dania wegetariańskie są bardzo, bardzo smaczne. Osobiście po prostu za bardzo lubię mięso. Nie wyobrażam sobie dnia, w którym miałabym przestać być mięsożercą. Niemniej jednak, sięgam od czasu do czasu po dania w wersji wege, szczególnie by zaspokoić kulinarną ciekawość. Tak oto odkryłam poniższe klopsiki. Przepis powstał jako efekt czyszczenia moich szafek kuchennych i okazał się strzałem w dziesiątkę. Klopsiki z kaszy jaglanej i soczewicy są znakomite. :)

klopsiki z soczewicy i kaszy jaglanej

Składniki:
klopsiki:
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek stołowych bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól, pieprz
  • olej
sos:
  • puszka pomidorów
  • ½ przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 i ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczki kuminu
  • szczypta cukru
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 
sos:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoto drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykrywamy i dusimy przez 20 minut, co pewien czas mieszając. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy oraz przyprawy, grzejemy przez kilka minut bez przykrycia, aby woda odparowała, a sos zgęstniał. Następnie odstawiamy go wystudzenia i blendujemy do gładkiej konsystencji.

klopsiki:
Soczewicę i kaszę jaglaną układamy na oddzielnych sitkach. Płuczemy pod zimną wodą i przelewamy wrzątkiem. Gotujemy je oddzielnie, pod przykryciem w osolonej wodzie, przez około 10-15 minut od momentu zawrzenia wody. Na każdą jedną porcję kaszy lub soczewicy, dajemy dwie porcje wody. W tym przypadku będzie to 200 ml do kaszy i 200 ml do soczewicy. Po ugotowaniu  zostawiamy je jeszcze na 10 minut pod przykryciem. Ważne jest, żeby zarówno soczewica, jak i kasza jaglana były nierozgotowane i dość zbite.  

W między czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni z rozgrzaną oliwą. Ostudzoną soczewicę blendujemy na gładką masę, dodajemy do niej cebulę, kaszę jaglaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy. Masę dokładnie mieszamy i formujemy z niej kulki. Gotowe klopsiki podsmażamy na patelni na złoty kolor, a następnie przekładamy do sosu pomidorowego i razem podgrzewamy przez 10 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem oraz gałązkami świeżego tymianku.

Smacznego!

Klopsiki z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym


Ten oraz inne apetyczne przepisy z wykorzystaniem soczewicy znajdziecie w dziewiątym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).

 http://issuu.com/dmk-kociol/docs/kociol_9_2016

5 komentarzy:

  1. również jestem mięsożercą, ale chętnie sięgam również po dania wegetariańskie lub wegańskie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo celnie trafiłaś w mój smak-zapisuję,będę próbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam na dzisiejszy obiad-wyszły bardzo smaczne:)następnym razem zrobię je w nieco odmiennej wersji,pomysł sam się nasunął:)

      Usuń
  3. Muszę takie przygotować;) Świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)