Kruche ciasteczka na patyku to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ciasteczek przechowywanych w puszkach i słoikach. Doskonale sprawdzą się podczas przyjęć dla dorosłych i dla dzieci, ponieważ stanowią znakomitą ozdobę stołu. Natomiast zapakowane w arkusz celofanu mogą stać się upominkiem podarowanym najbliższym osobom. Moje ciasteczka były słodką przekąską na Wieczorze Panieńskim mojej przyjaciółki Kasi. Zapakowane w pojemnik bez problemu przeżyły transport nad jezioro oraz niemal trzydziestostopniowe upały. Osobiście nie zdążyłam wykonać ciastkom sesji zdjęciowej przed zabraniem ich na imprezę. Na szczęście siostra Panny Młodej uwieczniła je na zdjęciu wraz z innymi przekąskami.
Fot. Paulina Młynarska |
(na 20-25 ciastek, zależnie od wielkości foremki)
- 300 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- 4 łyżki stołowe cukru
- 80 ml gęstej śmietany 18%
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo:
- 1 jajko
- dżem malinowy
- cukier do posypania ciastek
- 20-25 patyczków do szaszłyków
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy. Następnie siekamy razem z masłem. Gdy powstaną okruszki, dodajemy śmietanę i żółtko. Szybko zagniatamy elastycznie ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie ostre końcówki patyczków odcinamy i wyrzucamy.
Na blacie podsypanym mąką wałkujemy schłodzone ciasto na grubość około 4-5 mm. Foremką w kształcie kwiatka wykrawamy ciasteczka. W połowie z nich wycinamy na środku okrągły otwór za pomocą małej foremki lub zakrętki (otwór nie powinien być zbyt duży).
Ciasteczka bez otworu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Na każdym ciasteczku układamy patyczek i lekko go dociskamy (najlepiej, aby końcówka patyczka znalazła się niemal w połowie ciastka, wówczas po upieczeniu patyczek nie wypadnie). Uważamy, aby patyczki nie nachodziły na leżące obok ciastka, dlatego układamy i pieczemy ciastka partiami po kilka sztuk.
Łyżeczką nakładamy małą porcję dżemu na środek każdego ciastka z patyczkiem. Następnie na wierzchu układamy ciastka z wyciętym otworem. Dokładnie dociskamy brzegi, szczególnie w miejscu gdzie znajduje się patyczek.
Złożone ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 10-15 minut, czyli do momentu aż będą rumiane. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka zdejmujemy z blaszki i studzimy na kratce.
Smacznego!
Fot. Paulina Młynarska |
Wyglądają genialnie :)
OdpowiedzUsuńgenialnie wyglądają
OdpowiedzUsuńurocze ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPiękne:) dobry pomysł na jadalny prezent:)
OdpowiedzUsuń