Poniższa sałatka to bardzo prosta kompozycja, którą możecie podać podczas spotkania z przyjaciółmi lub na większej imprezie. Świeże warzywa doskonale komponują się z serem pleśniowym i lekko miodowym sosem winegret. Sałatka będzie także doskonałym dodatkiem do obiadu lub sycącą przekąską w porze drugiego śniadania. Do przygotowania poniższej sałatki polecam mieszankę łagodnych, kolorowych sałat. Aczkolwiek intensywna i lekko orzechowa w smaku rukola także będzie tutaj pasować.
Składniki:
- mix sałat
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 2 pomidory
- ½ zielonego ogórka lub jeden mniejszy
- ½ pęczka dymki (tylko zielona część)
- garść posiekanej natki pietruszki
sos winegret:
- 1 łyżka miodu
- 1 i ½ łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mieszankę sałat płuczemy, osuszamy na sicie i układamy w misce. Dodajemy pokrojnego w kostkę ogórka oraz pomidory. Drobno siekamy dymkę oraz natkę pietruszki, wrzucamy do sałatki. Na koniec układamy cząstki sera pleśniowego i całość dokładnie mieszamy.
Mieszankę sałat płuczemy, osuszamy na sicie i układamy w misce. Dodajemy pokrojnego w kostkę ogórka oraz pomidory. Drobno siekamy dymkę oraz natkę pietruszki, wrzucamy do sałatki. Na koniec układamy cząstki sera pleśniowego i całość dokładnie mieszamy.
Do niedużego zamykanego słoiczka wlewamy oliwę oraz sok z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawy. Zakręcamy i potrząsamy energicznie, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Smacznego!
takie sałatki lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam :) Można skropić tabasco jak ktoś lubi (mój mąż lubi wszystko z tabasco).
OdpowiedzUsuń