Przed Tobą pierwszy wpis w nowym cyklu na blogu. Zaplanuj ze Smakiem to dział, w którym znajdziesz porady jak zaplanować posiłki na różnego rodzaju okazje. Zazwyczaj będzie to zestaw składający się z przystawki, dania głównego, deseru oraz napoju. Dowiesz się jak łączyć ze sobą potrawy oraz dlaczego akurat konkretne dania warto zaserwować przy danej okazji. Oprócz sugerowanych przepisów znajdziesz tu listę składników oraz dokładny harmonogram pracy, który pozwoli Ci lepiej rozplanować przygotowanie czterodaniowego posiłku. A więc zaczynamy...
Dzisiaj zaplanujesz ze mną pyszne spotkanie z przyjaciółką. Oczywiście tytuł nie jest obligujący. Może to być także spotkanie z przyjacielem lub grupą przyjaciół.
W miarę upływu lat jesteśmy coraz starsi i mamy coraz mniej czasu, przytłoczeni przez własne obowiązki. Warto czasem na chwilę zwolnić i odetchnąć... spędzić czas z najbliższymi osobami. Ja staram się regularnie spotykać z przyjaciółkami na damskich ploteczkach przy lampce wina. Takie towarzyskie spotkania to bez wątpienia jeden z najmilszych sposobów spędzania wolnego czasu. Czemu by więc nie wzbogacić takiego domowego spotkania o pyszne jedzenie?
Na spotkanie z przyjaciółką wybierz najlepiej proste, nieskomplikowane potrawy, które obie lubicie. Możesz ugościć swoją towarzyszkę, serwując jej pyszny posiłek. A jeszcze lepiej będzie, gdy zaprosisz ją do wspólnego gotowania. Podczas pogaduszek nawet nie zauważycie, kiedy spod Waszych rąk wyjdzie kilka znakomitych dań. Bo gdy człowiek dobrze się bawi, czas mija o wiele szybciej. Po wspólnym gotowaniu nie pozostanie nic innego, jak zasiąść do stołu. A później już tylko delektowanie się smakiem wszystkich, przyrządzonych dań oraz rozmowy przez długie, długie godziny. Poniższy zestaw przygotowałam razem z Pauliną, która jest moją kulinarną bratnią duszą, ponieważ mamy bardzo podobny gust i szybko udaje nam się uzgodnić menu, które zachwyci nasze podniebienia.
Chrupiące pieczywo zapieczone pod plastrem sera pleśniowego to idealna przekąska do lampki wina. Na wierzchu znajdują się orzechy włoskie, które dzięki swojej chrupkości stanowią doskonały kontrast dla rozpływającego się w ustach sera. Jeśli lubicie słodki akcent w wytrawnych daniach, możecie dla wzbogacenia składników, użyć także gruszki świeżej lub karmelizowanej, bądź przekrojonych na pół winogron. Nie jest to potrawa zbyt skomplikowana. Podczas, gdy jedna z Was zajmie się krojeniem pieczywa, druga może przygotować drugą przystawkę.
Kompozycja pełna świeżych warzyw oraz wyrazistego sera blue, polana odrobiną miodowego sosu winegret to bardzo dobry starter podczas wspólnego spotkania. Może pojawić się na stole jako pierwsze, samodzielne danie lub jako uzupełnienie pozostałych, bo przecież wszyscy lubimy, gdy na talerzu pojawia się coś zielonego dla przełamania wyglądu całej potrawy. Ser pleśniowy podobnie, jak w przypadku pierwszej przystawki będzie idealnie komponował się z lampką wina.
Potrawa może wydawać się nieco wyrafinowana, ale nie ma przy niej zbyt wiele pracy. Jeśli Ty i Twoja przyjaciółka lubicie owoce morza, to małże w pomidorach będą znakomitym wyborem. Nie jest to danie z niskiej półki cenowej, ale przecież przyjaciel to osoba wyjątkowa, z którą dzielimy wspólne chwile. Warto zatem, aby i posiłek był wyjątkowy. Taka okazja nie zdarza się przecież codziennie.
Na zakończenie smacznego posiłku proponuję lekki deser zaserwowany w szklankach lub pucharkach. Puszysta ricotta w połączeniu z ciasteczkami oraz sezonowymi owocami np. borówkami nie podbije zbyt mocno bilansu kalorycznego całego Waszego posiłku, dlatego możecie sięgnąć po deser bez wyrzutów sumienia. Najlepiej, jeśli przygotujecie go na początku i schowacie do lodówki na czas przygotowań i konsumpcji innych dań.
Jeśli jednak nie zaprosisz przyjaciółki do wspólnego gotowania i planujesz przygotować wszystko samodzielnie, skorzystaj z poniższego harmonogramu. Będzie on bardzo pomocny podczas rozplanowania pracy.
1-2 dni przed spotkaniem: zrób zakupy, by zaopatrzyć się we wszystkie składniki z listy
wieczór przed spotkaniem: schłodź wino, przygotuj deser oraz sos winegret (zamknij go w słoiczku, schowaj do lodówki i wyjmij tuż przed podaniem sałatki)
w dniu spotkania: przygotuj sałatkę, danie główne oraz wszystkie składniki do grzanek (pokrój bagietkę oraz ser, posiekaj orzechy)
tuż przed podaniem: polej sałatkę sosem winegret, zapiecz grzanki z serem pleśniowym i orzechami
bardzo fajny pomysł na cykl :)
OdpowiedzUsuń