Pieczone ziemniaki to wyśmienity i popularny dodatek do codziennego obiadu. Nadają się zarówno do dań mięsnych, jak i do rybnych. Sekretem chrupiącej skórki jest ich wcześniejsze podgotowanie, a dopiero później pieczenie w wysokiej temperaturze. Smak pieczonych ziemniaków doskonale wzbogacają przyprawy. Oprócz soli i pieprzu warto dodać do nich paprykę, czosnek oraz zioła (świeże lub suszone). Ziemniaczki z poniższego przepisu wychodzą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, czyli takie jak lubię najbardziej. Polecam wypróbowanie tego prostego przepisu podczas przygotowania codziennych posiłków.
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 4-5 łyżek stołowych oleju lub oliwy
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól
Przygotowanie:
W miseczce łączymy olej, czosnek, paprykę, pieprz, zioła oraz szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na później.
W miseczce łączymy olej, czosnek, paprykę, pieprz, zioła oraz szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na później.
Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy, aby usunąć skrobię. Przekładamy je do garnka i gotujemy na średnim ogniu, w osolonej wodzie przez około 8-10 minut od momentu zawrzenia wody. Po tym czasie będą lekko miękkie, ale nie rozpadające się (ich powierzchnia powinna być zwarta i niekrusząca się). Podgotowane ziemniaki odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie kroimy je w mniejsze, około czterocentymetrowe kawałki. Wrzucamy ponownie do garnka, dodajemy przygotowaną wcześniej marynatę. Za pomocą dłoni rozprowadzamy mieszankę przypraw i oliwy po wszystkich kawałkach ziemniaków.
Gotowe ziemniaki wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Rozkładamy je równomiernie, tak aby każdy kawałek leżał oddzielnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut, aż ich skórka będzie rumiana i chrupiąca.
Smacznego!
świetny dodatek do pieczonego mięsa :)
OdpowiedzUsuńPięknie przypieczone,złote i aromatyczne...można zajrzeć na porcyjkę? :)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ziemniaczki:)
OdpowiedzUsuńZiemniaki można przyrządzić na wiele sposobów, tego nie znałem, rewelacja
OdpowiedzUsuńJuż wielokrotnie sprawdzałam ten przepis i zawsze wychodzą idealnie! Pomysł na krótkie podgotowanie ich przed pieczeniem to strzał w dziesiątkę ;)
OdpowiedzUsuńrobiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały! Pozdrawiam Serdecznie:)
UsuńDawno nie jadłam ziemniaczków w takiej formie, chyba czas to nadrobić :D
OdpowiedzUsuń