Potrawą, która najbardziej kojarzy się mi się z Wielkanocą są z pewnością jajka faszerowane. Można je przygotować chyba na milion sposobów, dlatego co jakiś czas podrzucam Wam kolejny wariant smakowy. Dzisiaj proponuję jajka faszerowane pastą z szynki, które mogą być nie tylko doskonałą propozycją na wielkanocny stół, ale też elegancką przystawką na przyjęcie lub elementem śniadania. Pasta z szynki jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a jej smak wspaniale komponuje się z jajkami. Zależnie od rodzaju szynki, który wybierzecie pasta może uzyskać lekko różowy kolor. Ja użyłam polędwicy z indyka, więc pasta wyszła niemal biała.
Składniki:
- 3 jajka
- 60 g szynki
- 2 stołowe łyżki majonezu
- 1 łyżeczka śmietany
- ½ łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
do dekoracji:
- kiełki rzodkiewki lub inne
Przygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Następnie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek.
W małej miseczce umieszczamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz majonez wraz ze śmietaną. Całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy musztardę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Następnie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek.
W małej miseczce umieszczamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz majonez wraz ze śmietaną. Całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy musztardę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Jajka przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżeczką lub szprycą nakładamy pastę z szynki. Dekorujemy świeżymi kiełkami.
Smacznego!
pyszny pomysł na stół wielkanocny :)
OdpowiedzUsuń