Jajka faszerowane to naprawdę wdzięczny temat. Mogą być ozdobą stołu niemal przy każdej okoliczności i imprezie, a w dodatku są bardzo sycącą przekąską. Z tego powodu mam dla Was kolejną ich odsłonę. Tym razem proponuję wypełnić je nadzieniem z dodatkiem pieczarek. Przy wielu okazjach wspominałam Wam, że jajka gotowane na twardo nie należą do moich ulubionych potraw. Jednak muszę przyznać, że te z pieczarkami wyjątkowo mi posmakowały. Polecam je Wam, nie tylko od święta. :)
Składniki:
- 3 jajka
- 2-3 pieczarki
- 1-2 stołowe łyżki majonezu
- ½ łyżeczki musztardy
- 1 i ½ łyżeczki śmietany
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- odrobina masła do usmażenia pieczarek
Przygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Następnie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek.
Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w plastry i podsmażamy na patelni do momentu, aż się przyrumienią i odparuje z nich woda. Kilka plasterków odkładamy do dekoracji, a pozostałą część siekamy w kostkę.
Jajka przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy żółtka. W małej miseczce łączymy majonez, musztardę, śmietanę oraz przyprawy. Dodajemy do nich żółtka i całość rozdrabniamy widelcem. Dorzucamy pieczarki oraz drobno posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszamy.
Gotowym farszem wypełniamy białka jaj. Na wierzchu układamy po kawałku smażonej pieczarki.
Smacznego!
Pycha!
OdpowiedzUsuńmniam! :) jajka są tak wdzięczne, że można je nadziać na milion sposobów :)
OdpowiedzUsuń