Składniki:
- 500 ml tłustego mleka
- 200 ml śmietanki 36%
- 2,5 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu z grubym dnem oraz o dużej średnicy (z dużą powierzchnią parowania). Mieszamy je, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy przez kolejne 2-3 godziny, mieszając całość bardzo rzadko. Po tym czasie sprawdzamy, czy masa zaczyna się pienić, bo to oznacza początek karmelizowania. Wówczas wyciągamy wanilię, a całość mieszamy częściej, aby nie przywierała do dna. Kajmak jest gotowy gdy ma bursztynowy kolor i nie spływa z łyżki.
Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu z grubym dnem oraz o dużej średnicy (z dużą powierzchnią parowania). Mieszamy je, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy przez kolejne 2-3 godziny, mieszając całość bardzo rzadko. Po tym czasie sprawdzamy, czy masa zaczyna się pienić, bo to oznacza początek karmelizowania. Wówczas wyciągamy wanilię, a całość mieszamy częściej, aby nie przywierała do dna. Kajmak jest gotowy gdy ma bursztynowy kolor i nie spływa z łyżki.
Jeśli chcemy otrzymać bardziej gęstą i ciemniejszą masę, gotujemy ją przez kolejne kilkanaście minut. Gotowy kajmak przelewamy do słoiczka i ostudzamy (wówczas jeszcze odrobinę zgęstnieje), przechowujemy w lodówce.
Jak zgęstnieje i na powierzchni pojawi się skorupka, kajmak podgrzewamy z 1-2 łyżkami słodkiej śmietanki.
Smacznego!
Ten oraz inne smaczne przepisy z wykorzystaniem mleka znajdziecie w dziesiątym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).
Uwielbiam kajmak! Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńnajlepszy!
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńKajmak na zdjęciu wygląda jak pochodzący z puszki. Korzystam z powyższego przepisu już od wielu lat, jednak zapewniam, ze efekt jest inny niż na zdjęciu.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńZapewniam, że kajmak ten nie pochodzi z puszki. Nie ma w nim ani grama grudki, jak w przypadku tych ze sklepu. Kajmak wyszedł mi bardzo gęsty, ponieważ naprawdę długo go gotowalam. Ponadto zdjęcia zostały wykonane nie tuż po ugotowaniu, tylko po uprzednim przechowywania w lodowce. Czy na pewno posiada Pani ten sam przepis? Może jednak nieco się od siebie różnią.
Pozdrawiam!
Zrobiłam kajmak wczoraj wieczorem z podwójnej porcji. Noc przeleżał w lodowce. Jest gęsty i ciągnący. W smaku rewelacja. Bedzie idealny do mazurka i 3 bita :).
OdpowiedzUsuńWitam :) czy mogę użyć śmietany 30%?
OdpowiedzUsuńWitam, osobiście nie próbowałam. Ale obawiam się, że niższy procent zawartości tłuszczu, który często łączy się z odmienną konsystencją danej smietany, negatywnie wpłynie na proces gęstnienia dulce de leche.
Usuń