Ostatnio prezentowałam na blogu pikantną salsę, idealną do słonych przekąsek i nachosów. Dziś przyszła kolej na mój następny, ulubiony sos, czyli kremowy dip serowy. Szkoda, że jest tak niezdrowy i kaloryczny, bo w zasadzie mogłabym go na stałe umieścić w swojej lodówce. Niemniej jednak, od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę rozpusty i schrupać kilka nachos, umoczonych w serowym sosie. ;) Poniższy dip będzie także znakomitym dodatkiem do pieczonych lub grillowanych mięs, wytrawnych muffinek lub przekąsek z ciasta francuskiego.
Składniki:
- 100 g serka topionego (polecam Hochland, ponieważ ma najbardziej wyrazisty smak)
- 50 g tartego sera (u mnie cheddar)
- ¾ szklanki mleka
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- pieprz
- sól
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Serek topiony dzielimy na mniejsze kawałki i umieszczamy razem z tartym serem w małym rondelku. Dolewamy mleko i podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż sery się stopią i powstanie gładki sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty, opcjonalnie dolewamy więcej mleka.
Serek topiony dzielimy na mniejsze kawałki i umieszczamy razem z tartym serem w małym rondelku. Dolewamy mleko i podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż sery się stopią i powstanie gładki sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty, opcjonalnie dolewamy więcej mleka.
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Dla wzmocnienia koloru dodajemy szczyptę kurkumy. Gotowy dip serowy podajemy na ciepło lub na zimno w towarzystwie słonych przekąsek.
Smacznego!
Mniam:)wygląda na bardzo pyszny:)
OdpowiedzUsuńto prawda, raz na jakiś czas można zgrzeszyć :)
OdpowiedzUsuńxd wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńNiestety musialam dodac wiecej sera, bo wyszlo zbyt rzadkie, ale smakowo świetne!
OdpowiedzUsuńZARA ZROBIE
OdpowiedzUsuńNie mam czedaru ale użyje goudy
OdpowiedzUsuńUrzylem troche wiecej serka topionego, a troche mniej czedaru i wyszedl delikatniejszy do tego dodalem nieco oregano dzieki temu stal sie bardziej aromatyczny. Szczerze polecam :)
OdpowiedzUsuń