Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne i puszyste pancakes. Ich sekretnym składnikiem jest ciemne piwo, które dodatkowo spulchnia ciasto. Tym razem proponuję wersję na słodko, z dodatkiem kakao i podaną ze świeżymi owocami. Możecie jednak przygotować je także na sposób wytrawny. Będą równie smaczne. :) Od siebie dodam, że w ostatnim czasie to moje ulubione placki. Zajadam się nimi na śniadanie lub na kolację. Także mojemu Połówkowi bardzo posmakowały. Ich przygotowanie jest bardzo proste i przebiega błyskawicznie, bowiem pancakes smażą się bez zarzutu (nie rozpadają się, ani nie przywierają do patelni). Nawet pierwsza sztuka wychodzi idealna i nie ląduje w przysłowiowym koszu ;).
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka ciemnego piwa
- 2 jajka
- 2 stołowe łyżki cukru
- 2 stołowe łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W osobnym naczyniu łączymy żółtka z piwem i olejem. Dodajemy przesiane suche składniki (mąkę, kakao, cukier, proszek pieczenia, sól). Całość dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników. Smażymy pancakes z obu stron na suchej patelni, na średniej mocy palnika. Gotowe podajemy ze świeżymi owocami oraz syropem klonowym.*
*Powyższe ciasto na pancakes jest mało słodkie. Jeśli nie planujecie podawać gotowych placków ze słodkimi dodatkami, takimi jak: dżem, miód, syrop klonowy itp., to polecam zwiększenie ilości cukru w przepisie.
Smacznego!
Fot. Kasia Sieradz
|
Ten oraz inne przepisy na znakomite placki na bazie piwa, przygotowałam na wspólnej sesji zdjęciowej razem z Kasią z bloga Gotuj z Kasią. Znajdziecie je w jedenastym numerze Magazynu Kocioł. Gorąco zachęcam Was do lektury! (kliknij, aby przejrzeć magazyn).
na leniwe weekendowe śniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuń