Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałatki. Przepadam zarówno za tymi lżejszymi, skopionymi lekko sosem winegret, jak i za tymi cięższymi na majonezie. Lubię testować też oryginalne kompozycje. Pierwszą sałatką, która zrobiła na mnie ogromne, wizualne wrażenie był Meksykański Król Imprezy (przepis tutaj). Od momentu jej pierwszego przygotowania, aż do dziś, jest stałym punktem imprez oraz przyjęć w moim domu. Miłością do tej sałatki zaraziłam także znajomych, którzy nie wyobrażają sobie imprezowego stołu bez Króla. Jakiś czas temu odkryłam jednak inną sałatkę, która śmiało może konkurować z Królem o stałe miejsce na przyjęciach. Inspiracją do tego przepisu była receptura od Videokuchnia. Postanowiłam jednak nieco zmodyfikować sposób jej przygotowania. I tak powstała moja własna wersja sałatki Big Mac ;).
Składniki:
(na dwie miski jak ta na zdjęciu; wymiary: 10 cm wysokości, 16 cm górnej średnicy, około 1,2 l pojemności)
(na dwie miski jak ta na zdjęciu; wymiary: 10 cm wysokości, 16 cm górnej średnicy, około 1,2 l pojemności)
- 700 g mielonego mięsa wołowego
- 8 bułek do hamburgerów
- 1 sałata lodowa
- 3 pomidory
- 200 g tartego sera żółtego (np. cheddar, gouda)
- 300 ml majonezu
- 3 stołowe łyżki ketchupu
- 2 stołowe łyżki gęstej śmietany
- 1 i ½ stołowej łyżki musztardy
- 4 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- ostra papryka mielona
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Mięso mielone smażymy z dodatkiem oliwy na mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu zostawiamy do ostygnięcia i doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
Mięso mielone smażymy z dodatkiem oliwy na mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu zostawiamy do ostygnięcia i doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
Bułki hamburgerowe przekrawamy wzdłuż na pół. Wszystkie spody oraz dwie górne części kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na patelnię z dodatkiem masła. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, aż pieczywo się przyrumieni. Gotowe grzanki studzimy na talerzyku. W tym czasie szatkujemy sałatę lodową, pomidora kroimy w kostkę, a dwa ogórki konserwowe w cienkie plasterki.
Następnie przygotowujemy sos. Cebulę obieramy, drobno siekamy, wrzucamy do miseczki. Dodajemy dwa pozostałe ogórki konserwowe pokrojone w drobną kosteczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, ketchup, śmietanę oraz musztardę. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Składniki sałatki układamy warstwowo w dwóch przezroczystych miskach w następującej kolejności: grzanki, usmażone mięso, pomidor, sos, sałata, ponownie grzanki, ponownie usmażone mięso, plasterki ogórka, tarty ser żółty, ponownie sos, ponownie sałata. Na wierzchu sałatki układamy góry bułek hamburgerowych, pocięte na kawałki.
Sałatkę serwujemy w jak najkrótszym czasie po przygotowaniu.
Smacznego!
bardzo nietypowy przepis, aczkolwiek jedzonko może być dobre
OdpowiedzUsuńFura tej sałatki :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Sałatka bombowa. Zapisuję do zrobienia!
OdpowiedzUsuńtej sałatki wcześniej nie znałam, ciekawa :)
OdpowiedzUsuńSmakowita:)
OdpowiedzUsuńJest pyszna już próbowałam 😁
OdpowiedzUsuńBułki polecam wrzucić do piekarnika na termoobieg 180 stopni do złotego koloru i ułożenie: grzanki/mięso/ser cheddar topiony/sos/sałata/grzanki/mięso/ser żółty/sos/sałata/grzanki. Pomidor trochę burzy tam smaki a do sosu koniecznie 1/2 łyżeczki musztardy angielskiej. Poezja !
OdpowiedzUsuńPyszna jest ta sałatka jadłam u koleżanki i rewelacja
OdpowiedzUsuń