Makaron z sosem z białych szparagów

By | 9 czerwca 2016 | 00:55 3 komentarze
Od początku istnienia bloga pojawiło się tutaj kilka pomysłów na wykorzystanie szparagów. Osobiście bardzo lubię to warzywo, bo jest bardzo wszechstronne. Można je jeść na surowo, po ugotowaniu, ugirllowaniu i upieczeniu. Mimo, że jestem fanką zielonych szparagów, to od czasu do czasu lubię się także skusić na te białe. Tym razem wylądowały one w aksamitnym sosie, który przygotowałam do makaronu. W poniższym przepisie do podania użyłam czarne tagliatelle, aczkolwiek bez obaw możecie zastąpić je zwyczajnym makaronem.
 
makaron z sosem z białych szparagów
 
Składniki:
  • duży pęczek białych szparagów
  • 2 szalotki
  • 100 ml gorącej wody lub bulionu
  • 100 ml gęstej śmietany 30-36%
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki stołowe tartego parmezanu lub grana padano
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 stołowe łyżki masła
  • sól, pieprz
do podania:
  • czarne tagliatelle lub inny makaron 
 
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce (około 4-5 cm), a resztę pędów obieramy obieraczką do warzyw i kroimy w drobne kawałki. Młode i niezbyt grube szparagi nie są mocno łykowate, więc nie wymagają obierania.
 
W garnku roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy drobno posiekaną szalotkę i szklimy na złoty kolor. Następnie dodajemy kolejne dwie łyżki masła oraz szparagi (oprócz główek). Całość smażymy przez 2-3 minuty, często mieszając.
 
Wlewamy gorącą wodę (lub bulion), zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotujemy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy główki szparagów i grzejemy kolejne 3 minuty. 
 
Całość miksujemy w blenderze z dodatkiem gęstej, tłustej śmietany oraz tartego sera na gładki kremowy sos (można zostawić kilka główek szparagów do dekoracji). Sos można dodatkowo przetrzeć przez sito, aby pozbyć się ewentualnych resztek łyka ze szparagów.
 
Do gotowego sosu dodajemy pokrojone suszone pomidory. Dokładnie mieszamy, opcjonalnie doprawiamy jeszcze całość do smaku. Podajemy z czarnym tagliatelle lub innym makaronem. Dekorujemy  główkami szparagów.
 
Smacznego!
 
sos szparagowy

3 komentarze:

  1. pyszna propozycja na sos do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czarny makaron jest cudowny, polecam do wszystkich dań ostrych i słodkich

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)