Racuchy na piwie

By | 2 lipca 2016 | 09:41 4 komentarze
W jedenastym numerze Magazynu Kocioł jednym z dwóch głównych bohaterów numeru jest piwo. Na jego bazie przygotowane zostały rozmaite potrawy, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Dokonując kulinarnej burzy mózgów, w ramach wspólnej sesji do magazynu, wspólnie z Kasią z bloga Gotuj z Kasią przygotowałyśmy różne  rodzaje placków z udziałem piwa. Jakiś czas temu opublikowałam już przepis na pancakes na ciemnym piwie. Dzisiaj natomiast mam dla Was racuchy na bazie piwa pszenicznego. ;)
 
racuchy na piwie

Składniki:
(na 25–30 sztuk)
  • 300 ml piwa pszenicznego
  • 100 ml mleka
  • około 350 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • ½ łyżki cukru
  • 2 jajka
  • sól
  • 1–2 jabłka
  • olej do smażenia
do podania:
  • cukier puder
Przygotowanie:
Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i razem rozcieramy. Do garnka nalewamy mleko i podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące. Kilka łyżek dodajemy do drożdży roztartych z cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aż rozczyn podwoi swoją objętość.
 
Do pozostałej części mleka dolewamy piwo, wbijamy jajka i ubijamy przez chwilę za pomocą trzepaczki. Dodajemy sól, gotowy rozczyn oraz stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając. Gotowe ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ani za gęste. Najlepiej jeśli wolno spływa z trzepaczki, ciągnącym strumieniem.
 
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy i  odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
 
Ciasto nabieramy łyżką i umieszczamy na patelni z rozgrzanym olejem. Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor, na średniej mocy palnika. Podajemy z cukrem pudrem.
 
Smacznego!
 
racuchy na bazie piwa

placki na piwie
Fot. Kasia Sieradz
A tak prezentują się wszystkie placki na bazie piwa, które przygotowałyśmy. Przepisy na nie znajdziecie w jedenastym numerze Magazynu Kocioł. Gorąco zachęcam Was do lektury! (kliknij, aby przejrzeć magazyn).
Fot. Kasia Sieradz

4 komentarze:

  1. Super przepis, racuchy wyglądają bardzo apetycznie. Na śniadanko znakomite.

    OdpowiedzUsuń
  2. na leniwe niedzielne śniadanie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakołyki:) piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. coś nowego jeszcze nie widziałam wersji z piwem.
    ciekawe połączenie, pozdrawiam, muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)