Tabbouleh to libańska sałatka na bazie kaszy bulgur oraz świeżych ziół. Jej podstawą są także warzywa: pomidory, ogórki oraz cebula. Niektóre źródła wymieniają również paprykę. Ja jednak postanowiłam z niej zrezygnować, a swój tabbouleh wzbogacić polskim akcentem w postaci bobu, który jest właśnie w szczycie sezonu. Dla wykończenia całości oczywiście aromatyczny sos z cytryny, miodu, oliwy oraz przypraw. Tabbouleh to bardzo sycąca sałatka. Idealnie nada się na drugie śniadanie lub jako lunch. Ze względu na swój orzeźwiający smak będzie też znakomitym dodatkiem do mięs i potraw z grilla.
Składniki:
sałatka
- 1 szklanka bobu
- ¾ szklanki kaszy bulgur
- 4 szalotki
- 300 g pomidorków cherry
- ½ ogórka zielonego
- ½ pęczka mięty
- ½ pęczka pietruszki
- ⅓ pęczka bazylii
sos
- ½ szklanki soku z cytryny
- 1 i ½ łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
dodatkowo:
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Świeży bób płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy ½ łyżeczki cukru i zagotowujemy. Gdy woda zawrze, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy przez kolejne 15 minut na średniej mocy palnika. Ugotowany bób odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Natkę pietruszki, liście mięty oraz bazylii drobno siekamy. Mieszamy je z ugotowaną, ostudzoną kaszą, drobno pokrojonymi szalotkami oraz ogórkiem. Na koniec dodajemy pomidorki podzielone na połówki oraz ostudzony bób.
W osobnym naczyniu łączymy sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Gotowy sos dodajemy do miski z sałatką. Całość dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Ten oraz inne przepisy na smakowite dania z bobem w roli głównej znajdziecie w dwunastym numerze Magazynu Kocioł. Gorąco zachęcam Was do lektury! (kliknij na okładkę, aby przejrzeć magazyn).
Idealne na obiad 👌🏻 fajny pomysł z tym bobem ;)
OdpowiedzUsuńdo pracy idealne danie :)
OdpowiedzUsuń