Zawijane paluchy drożdżowe z żółtym serem

By | 19 lipca 2016 | 16:30 7 komentarzy
Pyszne i chrupiące bułeczki z ciasta drożdżowego, nadziane żółtym serem - idealna samodzielna przekąska lub zagryzka do piwa. Doskonale sprawdzą się także w sezonie wakacyjnym i grillowym, bowiem dobrze się przechowują i nie ma trudności w ich zapakowaniu na dalszą podróż. Myślę, że zasmakują zarówno młodszym, jak i starszym podniebieniom. W trakcie pieczenia możecie poeksperymentować z innymi dodatkami np. szynką, boczkiem, czosnkiem lub świeżymi ziołami - z pewnością wzbogacą one smak bułeczek.


Składniki:
(na 8 bułek)
  • 450 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 7 g drożdży instant
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 żółtko
  • 70 g roztopionego masła
  • 150 g tartego sera żółtego
dodatkowo:
  • mielona ostra papryka
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. W osobnej miseczce krótko ucieramy roztopione masło wraz z żółtkiem.

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy do niej cukier, sól oraz drożdże. Dolewamy mleko oraz masę z masła i żółtka. Za pomocą drewnianej łyżki mieszamy całość, a następnie wyrabiamy aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie się lepić do rąk.

Z gotowego ciasta formujemy kulę. Przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 60-90 minut. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagniatamy i dajemy mu odpocząć przez kilka minut.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5 mm. Na połowie ciasta rozsypujemy starty żółty ser oraz czerwoną paprykę w proszku, przykrywamy drugą połową ciasta i delikatnie dociskamy, aby brzegi dokładnie się skleiły.

Powstały prostokąt kroimy wzdłuż krótszego boku na 8 pasków. Każdy z nich kilkakrotnie skręcamy. Tak powstałe paluchy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie smarujemy rozmąconym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut, aż paluchy będą rumiane. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Smacznego!



Ten oraz inne przepisy na przekąski do piwa znajdziecie w dwunastym numerze
Magazynu Kocioł. Gorąco zachęcam Was do lektury! (kliknij na okładkę, aby przejrzeć magazyn).

https://issuu.com/dmk-kociol/docs/kociol_12_2016

7 komentarzy:

  1. Super wyglądają ;d
    sympatyczny przepis :d
    Pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam połączenie smaku ciasta drożdżowego z serem... takie paluchy robiłam kiedyś i bardzo mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. znam, bardzo lubię i polecam jako dodatek do zupek, sałatek i jako fajna przekąska pod lekkie piwne napoje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie będą pasowały do jakiejś zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile wychodzi z 1 porcji?

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)