Muffiny i ciasto bananowe to moje dwa ulubione wypieki. Lubię je ze względu na prostotę wykonania i wspaniały smak. Można powiedzieć, że to typowy comfort food, bo nie wymaga wielkiego nakładu pracy i zawsze się udaje. Muffiny bananowe piekłam już chyba milion razy, lecz zawsze znikały zanim zdążyłam zrobić im zdjęcia. Nic w tym dziwnego, ponieważ są wilgotne, aromatyczne, bananowe w smaku i w dodatku nadziane czekoladą. Jeśli nigdy ich nie piekliście, koniecznie musicie nadrobić zaległości. ;)
(na 14 babeczek)
- 3 banany
- 1 jajko
- ¾ szklanki cukru
- ⅓ szklanki roztopionego masła, ostudzonego
- 1½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady, posiekana lub szklanka groszków czekoladowych
Przygotowanie:
Banany obieramy i ugniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na gładką papkę. Dodajemy jajko, cukier, sok z cytryny oraz roztopione masło, dokładnie mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli.
Suche składniki dodajemy do mokrych. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekolady, ponownie mieszamy.
Ciasto wykładamy do silikonowych foremek na muffiny, do około ¾ wysokości. Babeczki pieczemy 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
Smacznego!
Pycha!
OdpowiedzUsuńbanany i czekolada to bardzo udane połączenie :)
OdpowiedzUsuńporywam dwie do kawki :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
była u mnie ostatnio chrześnica na kilka dni i 3 razy musiałam dla niej robić te muffiny :) także sama rozumiesz moje zdanie na ich temat :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię. Mam nadzieję że również będą pyszne jak twoje . Jedno mnie zastanawia czy dlaczego tam nie ma mleka .
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, ze muffiny się udaly. :) nie ma potrzeba dodawania mleka, poniewaz rozgniecione banany i roztopione maslo pełnia w tym przepisie rolę skladnikow mokrych.
UsuńPozdrawiam
Martyna