Dawno nie pojawiło się na blogu danie typowo obiadowe, więc postanowiłam nadrobić zaległości. Ponownie wracamy do kuchni portugalskiej, która po pobycie w Portugalii wciąż pozostaje moją ulubioną. Dzisiaj mam dla Was przepis na jedno z popularniejszych portugalskich dań - bitque, czyli stek wołowy serwowany z sosem, jajkiem sadzonym oraz frytkami i ryżem. Z łatwością można znaleźć je w każdej lokalnej restauracji w całym kraju. Jest to jednak na tyle prosta receptura, że bez problemu można odtworzyć ją również w domowym zaciszu ;). Gorąco polecam Wam ten przepis, bowiem była to jedna z najczęściej zamawianych potraw przeze mnie i moją drugą Połówkę podczas wizyty w Portugalii. A połączenie frytek i gotowanego ryżu o wiele częściej zagościło na moim talerzu podczas przygotowywania obiadów w domu.
- 2 steki wołowe
- 2 jajka
- 40 g masła
- 1 liść laurowy
- 6 ziaren pieprzu
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól, do smaku
- olej, do smażenia
- 1 szklanka ryżu białego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 40 g masła
- 100 ml białego wina
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta gałka muszkatołowej
- frytki
Przygotowanie:
W moździerzu rozetrzeć ziarna pieprzu, czosnek oraz liść laurowy, przyprawami natrzeć oba steki wołowe, odstawić.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek i ryż, podsmażyć 2 minuty ciągle mieszając. Dodać bulion, gotować na małej mocy palnika do momentu, aż cały płyn odparuje, mieszając od czasu do czasu.
Na patelni roztopić 40 g masła, ułożyć steki. Smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony. W tym czasie na osobnej patelni usmażyć dwa jajka sadzone, odstawić.
Usmażone steki zdjąć z patelni, ułożyć na talerzach, posolić. Na patelnię po smażeniu mięsa dodać kolejne 40 g masła, białe wino oraz musztardę, podgrzewać cały czas mieszając do momentu, aż powstanie kremowy sos. Doprawić do smaku gałką muszkatołową.
Usmażone steki zdjąć z patelni, ułożyć na talerzach, posolić. Na patelnię po smażeniu mięsa dodać kolejne 40 g masła, białe wino oraz musztardę, podgrzewać cały czas mieszając do momentu, aż powstanie kremowy sos. Doprawić do smaku gałką muszkatołową.
Na usmażone steki nałożyć jajko sadzone, podawać z ugotowanym ryżem, frytkami i sosem.
Smacznego!
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe danie :)
OdpowiedzUsuńZrobione, smakowało - proszę częściej.
OdpowiedzUsuń