Bitoque (portugalski stek wołowy)

By | 20 października 2016 | 18:23 3 komentarze
Dawno nie pojawiło się na blogu danie typowo obiadowe, więc postanowiłam nadrobić zaległości. Ponownie wracamy do kuchni portugalskiej, która po pobycie w Portugalii wciąż pozostaje moją ulubioną. Dzisiaj mam dla Was przepis na jedno z popularniejszych portugalskich dań - bitque, czyli stek wołowy serwowany z sosem, jajkiem sadzonym oraz frytkami i ryżem. Z łatwością można znaleźć je w każdej lokalnej restauracji w całym kraju. Jest to jednak na tyle prosta receptura, że bez problemu można odtworzyć ją również w domowym zaciszu ;). Gorąco polecam Wam ten przepis, bowiem była to jedna z najczęściej zamawianych potraw przeze mnie i moją drugą Połówkę podczas wizyty w Portugalii. A połączenie frytek i gotowanego ryżu o wiele częściej zagościło na moim talerzu podczas przygotowywania obiadów w domu. 


Składniki:
  • 2 steki wołowe
  • 2 jajka
  • 40 g masła
  • 1 liść laurowy 
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól, do smaku
  • olej, do smażenia
ryż:
  • 1 szklanka ryżu białego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
sos:
  • 40 g masła
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • szczypta gałka muszkatołowej
dodatkowo do podania:
  • frytki

Przygotowanie:
W moździerzu rozetrzeć ziarna pieprzu, czosnek oraz liść laurowy, przyprawami natrzeć oba steki wołowe, odstawić. 

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek i ryż, podsmażyć 2 minuty ciągle mieszając. Dodać bulion, gotować na małej mocy palnika do momentu, aż cały płyn odparuje, mieszając od czasu do czasu.

Na patelni roztopić 40 g masła, ułożyć steki. Smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony. W tym czasie na osobnej patelni usmażyć dwa jajka sadzone, odstawić. 

Usmażone steki zdjąć z patelni, ułożyć na talerzach, posolić. Na patelnię po smażeniu mięsa dodać kolejne 40 g masła, białe wino oraz musztardę, podgrzewać cały czas mieszając do momentu, aż powstanie kremowy sos. Doprawić do smaku gałką muszkatołową. 

Na usmażone steki nałożyć jajko sadzone, podawać z ugotowanym ryżem, frytkami i sosem. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobione, smakowało - proszę częściej.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)