Ciasteczka owsiane to jedne z najłatwiejszych, a jednocześnie najzdrowszych ciastek, które można wykonać samodzielnie niewielkim nakładem pracy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, podzielić na porcje, a następnie upiec i zdrowa przekąska jest gotowa. Ciasteczka te można przygotować także z innymi bakaliami, ziarnami lub dodatkami np. płatkami jaglanymi czy amarantusem. Za każdym razem ich smak może być zupełnie inny. W tym przepisie ciasteczka słodziłam naturalnym sokiem jabłkowym, ale możecie użyć również miodu, syropu z agawy, ksylitolu lub tradycyjnego cukru. Wszystko zależy zatem od Waszej fantazji ;).
Składniki:
na 26 ciastek
- 1½ szklanki płatków owsianych
- ¾ szklanki rodzynek
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ⅓ szklanki słonecznika
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka soku jabłkowego
- ¼ szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
Wszystkie suche składniki tj. płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki, słonecznik, mąkę, proszek do pieczenia, i sól umieszczamy w misce. W osobnym naczyniu łączymy jajko, sok jabłkowy, esencję wanilią i olej. Mokre składniki wlewamy do suchych, dokładnie mieszamy łyżką, odstawiamy na 10-15 minut, aby masa zgęstniała.
Z uzyskanej masy formujemy kulki wielkości śliwki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając aby uzyskać formę ciasteczka. Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C, pieczemy partiami po 8-9 sztuk ok. 10-12 minut.
Gotowe ciasteczka studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.
Smacznego!
Ten oraz inne przepisy na smaczne wykorzystanie soku jabłkowego znajdziecie w trzynastym numerze Magazynu Kocioł. Gorąco zachęcam Was do lektury! (kliknij na okładkę, aby przejrzeć magazyn).
OdpowiedzUsuńPychotka! :) Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/09/kalafiorowe-kotlety-z-kasza-jaglana/
I jedne z najsmaczniejszych ciasteczek! Ja robię wegańskie bez jajka :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
samo zdrowie i smak:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciacha! :)
OdpowiedzUsuńSuper, muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńa czy te ciasteczka są kruche czy miękkie?
OdpowiedzUsuńWitam,
UsuńOd razu po upieczenu są miękkie, pózniej stają się kruche. :)
Pozdrawiam
Martyna
Fajniutkie :)
OdpowiedzUsuńPyszne i szybkie do zrobienia,dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńIwona
Bardzo się cieszę, ze smakowały.
UsuńPozdrawiam