Bifana, a właściwie bifana no pão to bardzo prosta kanapka z duszoną wieprzowiną, zatopioną w sosie na bazie pomidorów oraz wina lub mieszanki piwa i wina. W Portugalii znajdziecie ten przysmak niemal na każdym rogu. Właściwie można go uznać za portugalski fast food, ponieważ wieczorami i późną nocą bifana jest równie chętnie zamawiana, jak w Polsce hot dogi, czy poczciwe kebaby sprzedawane w imprezowej alejce z klubami. Co się zaś tyczy samego dania, to istnieją dwie szkoły. Jedna powie Wam, że najlepszą bifanę zjecie w Lizbonie, druga zaś odeśle Was do Porto. Portugalskie przepisy także nie dają jasnego wyboru, choć zdecydowanie częściej podają recepturę na "oryginalną bifanę z Porto". Idąc tym tropem, podczas pobytu w Portugalii postanowiłam spróbować tejże klasycznej kanapki właśnie w mieście Porto i muszę przyznać, że jestem zachwycona prostotą tego dania. Aromatyczne mięso w chrupiącym pieczywie, to jest właśnie to! Nie potrzeba tu żadnych innych dodatków. Jeśli będziecie w Portugalii koniecznie zamówcie bifanę. Możecie także spróbować odtworzyć te smaki wspólnie ze mną w domowym zaciszu. :)
- 500 g szynki wieprzowej (lub schabu), pokrojonej w cienkie paski
- 200 g białego wina
- 200 g jasnego piwa
- 2 pomidory z puszki, w całości
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 30 g smalcu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, mielonej
- 2 łyżeczki sosu piri piri lub innego ostrego (opcjonalnie)
- 6 łyżek (ok. 90 g) przecieru pomidorowego typu passata
- 4 bułki np. typu graham
- sól, do smaku
- pieprz, do smaku
W garnku z grubym, nieprzywierającym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek i smalec. Dodajemy liście laurowe, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, słodką paprykę mieloną oraz całe pomidory z puszki, smażymy 2-3 min.
Dodajemy przecier pomidorowy, dusimy pod przykryciem 5 min. Następnie dolewamy wino i piwo, dusimy 3-5 min bez przykrycia. Wyjmujemy liście laurowe, a powstały sos blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby podlewamy wodą. Do sosu wkładamy kawałki mięsa, przykrywamy i dusimy 30-40 min, do momentu aż mięso zmięknie. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem piriri piri, dokładnie mieszamy.
Bułki przekrawamy wzdłuż na dwie części, nie rozcinając ich do samego końca. Środek bułki polewamy sosem za pomocą chochelki, następnie nakładamy kawałki mięsa. Bifanę podajemy jako samodzielną kanapkę lub serwujemy z frytkami.
Smacznego!
Domowy fast food :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/
bardzo fajna i konkretna kanapka! :)
OdpowiedzUsuń