Bolo rei to tradycyjne portugalskie ciasto wypiekane i spożywane w okresie od Bożego Narodzenia do Święta Trzech Króli. Ma ono najczęściej kształt dużego wieńca, bogato udekorowanego szklistymi, dużymi kawałkami kandyzowanych owoców, dzięki czemu przypomina królewską koronę wysadzaną drogocennymi kamieniami. Jest to ciasto maślano-drożdżowe, zatem smakowo nieco odbiega od naszych tradycyjnych bab drożdżowych. Całkiem spora ilość masła nadaje mu odpowiedniej kruchości. Zwyczajowo w środku każdego bolo rei znajduje się ziarenko bobu (pt. fava), a ten kto na nie trafi, będzie musiał upiec ciasto w kolejnym roku. Tradycja wypiekania tego specjału jest dość młoda, bowiem przywędrowała do Portugalii w latach 70-tych XIX wieku, kiedy to lizbońska kawiarnia – Confeitaria Nacional (istniejąca do dziś!), rozpoczęła produkcję bolo rei w okresie świąteczno-noworocznym, wzorując się na francuskim Gâteau dês Róis.
Składniki:
- 750 g mąki
- 30 g drożdży
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru + 1 łyżka do przygotowania zaczynu z drożdży
- 4 jajka
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 szczypta soli
- 100 ml ciepłej wody
- 100 ml porto lub innego alkoholu (do namoczenia bakalii)
- ok. 200 g mieszanych bakalii (posiekanych orzechów, suszonych śliwek, żurawiny, kandyzowanych owoców)
- 1 roztrzepane jajko
- ok. 100 g kandyzowanych owoców (papaja, wiśnie, kawałki ananasa)
- cukier puder
Bakalie przekładamy do miski, zalewamy porto, odstawiamy do namoczenia na 15-30 min, następnie odcedzamy.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 150 g mąki i 1 łyżkę cukru pudru, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min.
W dużej misce ucieramy masło z cukrem pudrem, aż będzie białe i puszyste. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijamy jajka. Następnie dodajemy do masy skórkę pomarańczową i cytrynową, sól, wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz namoczone wcześniej bakalie. Dokładnie mieszamy, dodajemy pozostałe 600 g mąki, zagniatamy aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
Z ciasta formujemy kulę, umieszczamy ją w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godz. Po tym czasie przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy wieniec.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, dekorujemy według uznania kandyzowanymi owocami i posypujemy cukrem pudrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy ok. 30-40 min. Po upieczeniu posypujemy dodatkową porcją cukru pudru.
Smacznego!
Smakowicie to wygląda. Wypróbuję ten przepis na 100% :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Wygląda na prawdziwie królewskie ciasto. Super !
OdpowiedzUsuńsuper się prezentuje :) ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuń