Konfitura z cebuli to jeden z przetworów, który lubię przygotowywać w okresie zimowym. Można podawać ją na zimno lub ciepło, jako dodatek do serów, wędlin, pasztetów oraz burgerów. Jedna lub dwie łyżeczki doskonale wzbogacą również smak marynaty do mięs. W innej odsłonie konfitura z cebuli będzie znakomitym składnikiem nadzienia tarty lub innych wypieków z ciasta kruchego. Najpopularniejsza jest konfitura z czerwonej cebuli, jeśli jednak nie macie takiej pod ręką, do przygotowania konfitury użyjcie klasycznej cebuli.
Składniki:
- 600 g cebuli (czerwonej lub zwyczajnej)
- 2 łyżki oliwy
- 100 g brązowego cukru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry lub piórka. W rondlu z grubym, nieprzywierającym dnem rozgrzewamy oliwę. Wkładamy do niego cebulę, solimy i smażymy na wolnym ogniu ok. 10 min, aż cebula stanie się szklista.
Następnie dodajemy cukier i wodę, dokładnie mieszamy, dusimy ok. 15 min bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ocet, dusimy kolejne 10-15 min, często mieszając, aż konfitura odparuje i stanie idealnie skarmelizowana.
Gęstą konfiturę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Wskazówki:
- W trakcie przygotowywania konfitury do duszonej cebuli możemy dodać również np. kilka gałązek rozmarynu, tymianku lub szczyptę przypraw korzennych, aby nadać jej określonego aromatu.
- Ocet balsamiczny można zastąpić octem winnym.
- Ocet balsamiczny można zastąpić octem winnym.
Nigdy nie robiłam konfitury z cebuli.
OdpowiedzUsuńbardzo ją lubię :) znakomicie pasuje do burgerów :)
OdpowiedzUsuń