29 stycznia 2017

Konfitura z cebuli

Konfitura z cebuli to jeden z przetworów, który lubię przygotowywać w okresie zimowym. Można podawać ją na zimno lub ciepło, jako dodatek do serów, wędlin, pasztetów oraz burgerów. Jedna lub dwie łyżeczki doskonale wzbogacą również smak marynaty do mięs. W innej odsłonie konfitura z cebuli będzie znakomitym składnikiem nadzienia tarty lub innych wypieków z ciasta kruchego. Najpopularniejsza jest konfitura z czerwonej cebuli, jeśli jednak nie macie takiej pod ręką, do przygotowania konfitury użyjcie klasycznej cebuli. 


Składniki:
  • 600 g cebuli (czerwonej lub zwyczajnej)
  • 2 łyżki oliwy 
  • 100 g brązowego cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego 
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry lub piórka. W rondlu z grubym, nieprzywierającym dnem rozgrzewamy oliwę.  Wkładamy do niego cebulę, solimy i smażymy na wolnym ogniu ok. 10 min, aż cebula stanie się szklista. 

Następnie dodajemy cukier i wodę, dokładnie mieszamy, dusimy ok. 15 min bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ocet, dusimy kolejne 10-15 min, często mieszając, aż konfitura odparuje i stanie idealnie skarmelizowana.

Gęstą konfiturę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, przechowujemy w chłodnym miejscu.   

Smacznego!

Wskazówki:
W trakcie przygotowywania konfitury do duszonej cebuli możemy dodać  również np. kilka gałązek rozmarynu, tymianku lub szczyptę przypraw korzennych, aby nadać jej określonego aromatu. 
- Ocet balsamiczny można zastąpić octem winnym. 

2 komentarze:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)