12 lutego 2017

Fondue czekoladowe

Fondue to danie wywodzące się ze Szwajcarii, zaadaptowane i chętnie serwowane w kuchni francuskiej. Opiera się ono na zanurzaniu rozmaitych dodatków w specjalnym naczyniu, wypełnionym zależnie od rodzaju fondue roztopioną czekoladą, serem itp. Ze względu na zbliżające się Walentynki mam dla Was przepis na fondue czekoladowe. Będzie ono idealną propozycją na romantyczną randkę. Podczas wieczorów we dwoje, oprócz wykwintnego jedzenia, ważne jest również otoczenie i odpowiedni nastrój. Migające światło ustawionego na stole palnika do fondue oraz niespieszne delektowanie się wspólnym posiłkiem, będą doskonałym dopełnieniem niezwykłej atmosfery. 


Liczba porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 min

Składniki:
  • 200 g słodkiej śmietany, 36% tłuszczu 
  • 200 g gorzkiej czekolady, min. 50% zawartości kakao
  • świeże truskawki, do podania
  • świeże borówki, do podania 

Przygotowanie:
W naczyniu do fondue lub w rondlu z grubym dnem zagotowujemy śmietanę, a czekoladę łamiemy na kawałki. Po zagotowaniu śmietanę zdejmujemy z kuchenki, dodajemy do niej czekoladę. Mieszamy do momentu  uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. 

Masę czekoladową w naczyniu przenosimy na palnik do fondue, aby utrzymać temperaturę. Na widelce do fondue nabijamy świeże owoce i zanurzamy je w ciepłej masie czekoladowej. 

Wskazówki:
- Do masy czekoladowej możemy dodać odrobinę brandy, rumu lub korzennych przypraw, które dodatkowo wzbogacą smak czekolady.

2 komentarze:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)