Kakaowe placuszki to znakomita propozycja na pożywne śniadanie dające zastrzyk energii na cały dzień. Ułożone jeden na drugim prezentują się świetnie, a ich smak pozostaje w pamięci na długo :). Możecie je podać z ulubionymi dodatkami: z serkiem, dżemem, śmietaną, cukrem pudrem lub owocami. U mnie wieżyczkę z placków udekorowały karmelizowane jabłka i absolutny must-have przy okazji serwowania wszelkiej maści "pankejków", czyli syrop klonowy. Co myślicie o takim połączeniu? :)
Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 45 min
Składniki:
pancakes:
- 140 g mąki pszennej
- 240 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 2 jabłka, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w ósemki
- 100 g cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 20 g masła
- ¼ łyżeczki esencji waniliowej
- syrop klonowy, do podania
W rondlu roztapiamy masło. Gdy zacznie się pienić, dodajemy jabłka, cukier i cynamon. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż owoce zmiękną, a płyn na patelni nabierze konsystencji syropu (ok. 10-15 min). Zdejmujemy z palnika, dodajemy esencję waniliową i dokładnie mieszamy. Rondel z karmelizowanymi jabłkami przykrywamy i odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W osobnym naczyniu łączymy żółtka z mlekiem i olejem. Dodajemy przesiane suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.
Porcję ciasta wylewamy na dobrze rozgrzaną, małą, suchą i nieprzywierającą patelnię. Smażymy ok. 1 min, odwracamy na drugą stronę i smażymy 30 s. Czynności powtarzamy dla pozostałych placków. Gotowe placki podajemy z karmelizowanymi jabłkami oraz syropem klonowym.
Smacznego!
Wskazówki:
- Ciasto na placki jest mało słodkie, dlatego w przypadku serwowania placków z mniej słodkimi dodatkami, należy zwiększyć ilość cukru o 2-3 łyżki.
Aż nabrałam ochoty na placki :) Kakaowych jeszcze nie robiłam!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
wspaniałe rozpustne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie. Czytam twój przepis i pomyślałam sobie, robi się prawie jak gofry. I już wiem co zrobię w sobotę. Przecież nigdy nie jadłam kakaowych gofrów. Dwa lata temu dostałam na urodziny gofrownice dezala, ale jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy zrobić coś według własnego pomysłu. Jedyne z czym eksperymentowałam to dodatki.
OdpowiedzUsuń