19 marca 2017

Kakaowe placki z karmelizowanymi jabłkami

Kakaowe placuszki to znakomita propozycja na pożywne śniadanie dające zastrzyk energii na cały dzień. Ułożone jeden na drugim prezentują się świetnie, a ich smak pozostaje w pamięci na długo :). Możecie je podać z ulubionymi dodatkami: z serkiem, dżemem, śmietaną, cukrem pudrem lub owocami. U mnie wieżyczkę z placków udekorowały karmelizowane jabłka i absolutny must-have przy okazji serwowania wszelkiej maści "pankejków", czyli syrop klonowy. Co myślicie o takim połączeniu? :)


Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 45 min

Składniki: 
pancakes:
  • 140 g mąki pszennej
  • 240 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
karmelizowane jabłka:
  • 2 jabłka, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w ósemki
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 20 g masła
  • ¼ łyżeczki esencji waniliowej
  • syrop klonowy, do podania
Przygotowanie:
W rondlu roztapiamy masło. Gdy zacznie się pienić, dodajemy jabłka, cukier i cynamon. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż owoce zmiękną, a płyn na patelni nabierze konsystencji syropu (ok. 10-15 min). Zdejmujemy z palnika, dodajemy esencję waniliową i dokładnie mieszamy. Rondel z karmelizowanymi jabłkami przykrywamy i odstawiamy.  
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W osobnym naczyniu łączymy żółtka z mlekiem i olejem. Dodajemy przesiane suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników. 

Porcję ciasta wylewamy na dobrze rozgrzaną, małą, suchą i nieprzywierającą patelnię. Smażymy ok. 1 min, odwracamy na drugą stronę i smażymy 30 s. Czynności powtarzamy dla pozostałych placków. Gotowe placki podajemy z karmelizowanymi jabłkami oraz syropem klonowym.

Smacznego!

Wskazówki:
- Ciasto na placki jest mało słodkie, dlatego w przypadku serwowania placków z mniej słodkimi dodatkami, należy zwiększyć ilość cukru o 2-3 łyżki.

3 komentarze:

  1. Aż nabrałam ochoty na placki :) Kakaowych jeszcze nie robiłam!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe rozpustne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zainspirowałaś mnie. Czytam twój przepis i pomyślałam sobie, robi się prawie jak gofry. I już wiem co zrobię w sobotę. Przecież nigdy nie jadłam kakaowych gofrów. Dwa lata temu dostałam na urodziny gofrownice dezala, ale jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy zrobić coś według własnego pomysłu. Jedyne z czym eksperymentowałam to dodatki.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)