4 kwietnia 2017

Śmietanowiec

Śmietanowiec lub inaczej zwany Galaretkowiec, czy też Kryształek, to delikatna i lekka pianka śmietankowa z dodatkiem kolorowych galaretek. Deser ten przygotowuje się bardzo łatwo, bowiem nie wymaga on pieczenia. Galaretkę umieszczamy zarówno na wierzchu Śmietanowca, jak i wewnątrz niego, co nadaje mu niezwykle efektownego wyglądu. Latem możemy dodatkowo udekorować go sezonowymi owocami - malinami, truskawkami itp. Mój Śmietanowiec został przygotowany w misce i bez spodu, lecz bez obaw można wykonać go również w tortownicy, wylewając masę śmietanową z galaretkami na uprzednio upieczonym biszkopcie. 

kryształek

Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: ok. 5 godzin

Składniki:
  • 500 g śmietanki 30-36%
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 80-100 g cukru pudru
  • 1 l gorącej wody + 85 ml do rozpuszczenia żelatyny
  • 15 g żelatyny
  • ½ opakowania galaretki o smaku truskawkowym
  • ½ opakowania galaretki o smaku gruszkowym
  • ½ opakowania galaretki  o smaku cytrynowym
  • ½ opakowania galaretki o smaku owoców leśnych

Przygotowanie:
Każdą galaretkę rozpuszczamy w ok. 250 ml gorącej wody, studzimy, przelewamy do osobnych, prostokątnych pojemników. Ok. ⅓ galaretki gruszkowej wlewamy do przezroczystej miski o pojemności 1,5 l. Miskę oraz pojemniki z galaretką odstawiamy do lodówki, do momentu, aż galaretki stężeją. 

Stężałe galaretki z pojemników kroimy w kostkę. Śmietankę ubijamy na sztywno razem cukrem pudrem. Dodajemy do niej kwaśną śmietanę. W osobnym naczyniu rozpuszczamy żelatynę w 85 g gorącej wody. Dodajemy do niej 3-4 łyżki masy śmietanowej, mieszamy trzepaczką, a następnie dodajemy do pozostałej masy śmietanowej i dokładnie mieszamy. Na końcu wrzucamy kostki galaretek. 

Masę śmietanową przelewamy do miski z galaretką gruszkową, odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godz. do stężenia. Przed podaniem miskę ze śmietanowcem zanurzamy na ok. 2-3 s w gorącej wodzie i delikatnie podważając przekładamy go na paterę.  

Smacznego!
Wskazówki:
- Deser ten można przygotować również na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego.
- Na wierzchu tężejącej masy śmietanowej można wyłożyć okrągłe biszkopty, które po wyjęciu Śmietanowca z miski utworzą spód. 

śmietanowiec

Ten oraz inne przepisy na smaczne wykorzystanie śmietany znajdziecie w piętnastym numerze Magazynu Kocioł. Gorąco zachęcam Was do lektury! (kliknij na okładkę, aby przejrzeć magazyn).

3 komentarze:

  1. moje naaaaaaaj!!!! :) od dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to ciacho/ deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś w sam raz dla mnie gdyż uwielbiam słodkości :-)

    Zapraszam do mnie http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)