21 kwietnia 2017

Zielone smoothie bowl

O smoothie bowl oraz jego zaletach wspominałam kilka postów niżej. Krótko mówiąc, jest to znakomicie wyglądająca miska pełna witamin! Wypełniona po brzegi owocami, warzywami, orzechami lub innymi ziarnami może stać się smaczną propozycją posiłku o każdej porze dnia. Pomysłów oraz przepisów na smoothie bowls można tworzyć nieskończenie wiele. Możecie przygotowywać je praktycznie z dowolnej kombinacji składników tworząc piękne warianty kolorystyczne i smakowe. Ja polubiłam się ostatnio z zielenią (chyba potrzeba mi wiosny!), bowiem to drugie smoothie bowl na blogu, które jest właśnie w tym kolorze. Poprzedni przepis bazował głównie na szpinaku, tym razem oprócz owoców w miseczce znajdziecie również jarmuż i zielonego ogórka. :)

zielone smoothie bowl
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 min

Składniki:
  • 1 jabłko (ok. 150 g)
  • 20 g jarmużu
  • 50 g ogórka zielonego
  • 15 g świeżego imbiru
  • 1 limonka lub cytryna
  • 2-3 łyżki miodu
  • woda przegotowana (opcjonalnie)
do dekoracji:
  • borówki
  • chipsy z banana
  • wiórki kokosowe
  • ½ jabłka, pokrojonego w cienkie plastry
Przygotowanie:
Obieramy ze skórek jabłko, ogórka i imbir, kroimy w kawałki. Z jabłka usuwamy gniazda nasienne, a z jarmużu odrywamy zgrubiałe łodygi. Wyciskamy sok z limonki. 

Wszystkie składniki smoothie bowl umieszczamy w kielichu blendera, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby uzupełniamy niewielką ilością przegotowanej wody.  

Dekorujemy świeżymi borówkami, chipsami banana, plastrami jabłka i wiórkami kokosowymi. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. 

Smacznego!

smoothie bowl z jarmużem
h
Ten oraz inne przepisy na wiosenny detox znajdziecie w piętnastym numerze Magazynu Kocioł. Gorąco zachęcam Was do lektury! (kliknij na okładkę, aby przejrzeć magazyn).

2 komentarze:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)