Za oknem w końcu przywitała nas ładna pogoda. Czas, by także na blogu pojawiło się coś z tej okazji. Dzisiaj lemoniada - smak lata i wakacji! Mocno cytrusowa, orzeźwiająca i najlepiej bardzo zimna, właśnie taką pamiętam z dzieciństwa. Sekretem dobrej lemoniady jest idealny balans słodkiego i kwaśnego smaku. Dla uzupełnienia kilka listków mięty... i gotowe. Wszystkie składniki zazwyczaj mamy pod ręką, zatem nie wiem jak Wy, ale ja wracam do nawyku przyrządzania dzbanka lemoniady o poranku. Nie jest to może najzdrowszy napój na świecie, ze względu na dużą zawartość cukru. Zawiera jednak dużo witaminy C i z pewnością przebija większość słodzonych napojów dostępnych w sklepach ;).
Liczba porcji: 6-8 porcji
Składniki:
- 250 ml gorącej wody
- 200 g cukru
- 180 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 l zimnej wody
- 1 garść świeżych liści mięty plus dodatkowa ilość do dekoracji
- cytryna, pokrojona w plastry
- lód (opcjonalnie)
Cukier rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie, odstawiamy do ostudzenia. Do powstałego syropu cukrowego dodajemy miętę, mieszamy drewnianą łyżką lekko rozcierając liście.
Uzupełniamy sokiem z cytryny i zimną wodą. Gotową lemoniadę dekorujemy plastrami cytryny i listkami mięty. Serwujemy z lodem lub bez.
Smacznego!
Wskazówki:
- Gotową lemoniadę można serwować wrzucając do szklanek inne sezonowe owoce np. truskawki lub maliny.
- Sok cytrynowy można zastąpić świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym lub mieszanką soku cytrynowego i pomarańczowego.
- Cukier można zastąpić miodem lub syropem z agawy.
idealne orzeźwienie :)
OdpowiedzUsuńfajny, orzeźwiający przepis :) Nie pasowała mi tylko ta gorąca wodą, ponieważ do lemoniady wolę dodać dobrze schłodzoną i wysokozmineralizowaną niebieską Piwniczankę. Przy większych upałach dodaję jeszcze lód i wtedy to idealny napój :)
OdpowiedzUsuńGorąca woda jest po to by dokładnie rozpuścić cukier. Powstałą mieszaninę należy odstawić do ostudzenia. Potem wymieszać z zimną wodą i lodem.
UsuńOrzezwiajaca, idealna na upaly i nie tylko... Wielkie dzięki dla autorki przepisu :-)
OdpowiedzUsuńZrobilam, spróbowałam - pyszna 😁🌈
OdpowiedzUsuń