Spring rolls, inaczej zwane sajgonkami to potrawa powszechna w kuchni azjatyckiej. W Polsce znamy przede wszystkim wersję podawaną po uprzednim smażeniu w głębokim tłuszczu. Jednak gorąco zachęcam do spróbowania także innych rodzajów spring rolls - gotowanych na parze lub podawanych bez obróbki cieplnej. Dobór dodatków i nadzienia to kwestia indywidualnych preferencji smakowych. W papier ryżowy możemy zawinąć warzywa, krewetki, mięsny farsz, rybę, azjatycki makaron itp. Jako, że powoli rozpoczyna się mój ulubiony sezon w kuchni, a nowalijki dają spore pole do popisu podczas przygotowywania różnego rodzaju dań, jedną z moich wiosennych propozycji są spring rolls wypełnione świeżymi warzywami.
Czas przygotowania: 45 min
Składniki:
spring rolls
- 16 arkuszy papieru ryżowego
- ok. 120 g ugotowanego makaronu ryżowego
- 15-25 g świeżego szpinaku
- 1 czerwona papryka
- 1 świeży zielony ogórek
- 1 młoda marchewka
- 2-3 rzodkiewki
- letnia woda przegotowana, do namaczania papieru ryżowego
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka octu ryżowego lub soku limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
Składniki sosu łączymy w małej misce, odstawiamy.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Paprykę, marchewkę i ogórka kroimy w podłużne, cienkie paski o długości 4-5 cm. Rzodkiewkę kroimy w półplasterki. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą papierowych ręczników.
W letniej wodzie zanurzamy na 2-3 s jeden arkusz papieru ryżowego, kładziemy na blacie, odczekujemy kilka sekund aż zmięknie. Następnie układamy na nim liście szpinaku, kawałki warzyw i porcję makaronu ryżowego.
Składamy do środka krańce papieru ryżowego, które znajdują się po bokach, a następnie ciasno zwijamy rulon. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe spring rolls. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.
Smacznego!
Nigdy nie robiłam sama sajgonek. Zawsze jadłam je w restauracji ale chyba w końcu sama spróbuję je przygotować bo uwielbiam ten przysmak :)
OdpowiedzUsuńsuper przekąska :) w sam raz do Lunchboxa :)
OdpowiedzUsuń