1 czerwca 2017

Ciastka z M&M's

Dzisiaj mamy Dzień Dziecka, więc postanowiłam zamieścić post, w którym znajdzie się coś kolorowego i pasującego idealnie do dziecięcej rączki. Padło na proste i smaczne ciasteczka maślane z dodatkiem kolorowych cukierków, umieszczone na patyczkach. Myślę, że wypiek ten posmakuje nie tylko dzieciom, ale i również dorosłym. Ponadto kolorowe ciasteczka dobrze się przechowują - w szczelnie zamykanym pojemniku długo zachowają świeżość, choć obawiam się, że ze względu na dobry smak nie będą zbyt długo w nim leżakować. Jeśli przygotowujecie ciastka na przyjęcie, możecie upiec je na patyczkach, jak na zdjęciu poniżej. Jeśli zaś wolicie je schować do puszki i podjadać w chwili słabości, patyczki będą zbędne ;). 


Liczba porcji: 24 sztuki 
Czas przygotowania: 1 godz. 25 min

Składniki:
  • 285 g mąki pszennej
  • 220 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • ok. 220 g kolorowych cukierków np. M&M's
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę za pomocą miksera. Nie przerywając ucierania dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miksujemy do połączenia składników. Do gotowego ciasta dodajemy połowę cukierków, dokładnie mieszamy.  

Z ciasta formujemy kulki (⌀ 3,5 cm), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy dłonią. W każde ciasteczko wbijamy drewniany patyczek, a na wierzchu wtykamy po kilka sztuk pozostałych cukierków. 

Ciasteczka pieczemy 15-20 min w temp. 180°C. Po upieczeniu delikatnie przenosimy je na kratkę do studzenia, odstawiamy. Gotowe ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku. 

Smacznego!

Wskazówki:
- Ciasto będzie miało dość lepiącą konsystencję, jednak powinna ona umożliwiać swobodne uformowanie kulek. Jeśli gotowe ciasto jest zbyt miękkie i kleiste – dodajemy więcej mąki lub odstawiamy je na 30 min do lodówki.
- Ciastka pieczemy partiami po ok. 7-8 szt. 
- Do przygotowania ciastek na patyku możemy użyć patyczków do szaszłyków po uprzednim odcięciu ostrych końcówek. 
- Ciastka można upiec także bez patyczków.

2 komentarze:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)