Podobno pstrągi są jednymi z najchętniej spożywanych ryb słodkowodnych w Polsce. Nic w tym dziwnego, bowiem przyrządzone nawet według najprostszego przepisu są naprawdę bardzo smacznym daniem. Do niedawna pieczone pstrągi były dostępne jedynie w restauracjach. Na szczęście wiele się zmieniło i świeże, całe pstrągi kupimy obecnie w supermarkecie. Teraz w sezonie grillowym z pewnością nie będzie to problemem. Grillowane pstrągi to świetna alternatywa dla tłustych kiełbas i karkówki. Przygotowanie ich, również nie jest zbyt skomplikowane, bowiem pstrągi piecze się na ruszcie w całości. Dzięki temu mięso nie rozpada się i zachowuje soczystość. Tym samym zachęcam Wam do grillowania pstrągów z dodatkiem masełka i ziół...jak w przepisie poniżej. ;)
Czas przygotowania: 25 min + 30 min marynowania
Liczba porcji: 3 porcje
Składniki:
- 3 pstrągi patroszone, bez skrzeli i ości
- 100 g miękkiego masła
- ½ pęczka świeżego koperku
- ½ pęczka świeżych liści natki pietruszki
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 3 gałązki rozmarynu
- 4 łyżki wody
- sól morska, do smaku
- pieprz, do smaku
- oliwa, do natłuszczenia ryb
Przygotowanie:
Cytrynę (razem ze skórką) kroimy w półplasterki, układamy na suchej, mocno rozgrzanej patelni, podsmażamy. Przewracamy na drugą stronę i dodajemy czosnek. Całość podlewamy 4 łyżkami wody, dusimy ok. 2 min, odstawiamy do ostudzenia.
W miseczce rozcieramy miękkie masło razem z posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
Oczyszczone pstrągi oprószamy solą morską i pieprzem od zewnętrznej i wewnętrznej strony. Do środka każdej ryby wkładamy łyżką powstałe masło ziołowe, 1 gałązkę rozmarynu, 2-3 kawałki uduszonej cytryny oraz plasterki czosnku. Pstrągi odstawiamy do zamarynowania przynajmniej na 30 min.
Przed ułożeniem na ruszcie pstrągi smarujemy oliwą z obu stron za pomocą pędzelka, owijamy folią aluminiową. Układamy na mocno rozgrzanym grillu, pieczemy ok. 7-10 min. Pieczone pstrągi podajemy w towarzystwie grillowanego pieczywa lub innych dodatków.
Wskazówki:
- Pstrągi można pozostawić w marynacie na całą noc w lodówce.
Bardzo lubię pstrąga, muszę wypróbować Twój przepis
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis na rybkę :)
OdpowiedzUsuńRety, uwielbiam pstrąga! Jedna z moich ulubionych ryb ever. A z masłem ziołowym smakuje rewelacyjnie - wiem, bo już próbowałam :)
OdpowiedzUsuń