Dzisiaj na blogu obowiązkowy smak lata! Leśne jagody, truskawki i domowe ciasto drożdżowe - wysokie, puszyste i delikatne, z dużą ilością owoców oraz kruszonki. To wypiek przywołujący wiele miłych wspomnień z okresu dzieciństwa, kiedy to z radością porywało się kawałek jeszcze ciepłego placka i popijało się go kubkiem mleka lub kakao.
Przygotowanie ciasta nie jest bardzo pracochłonne, tylko nieco rozciągnięte w czasie. Ale taka już uroda wypieków drożdżowych - trzeba na nie trochę poczekać, jednak efekt końcowy wart jest tego poświęcenia ;).
Czas przygotowania: 2 godz. 40 min
Liczba porcji: 20 kawałków
Składniki:
kruszonka
- 70 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 220 g mleka, w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 85 g miękkiego masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- szczypta soli
- truskawki, na wierzch ciasta
- jagody, na wierzch ciasta
kruszonka
W misce łączymy masło, mąkę i cukier, aby powstała kruszonka. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
100 g mleka podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy, odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na ok. 10-15 min. W tym czasie w rondelku rozpuszczamy masło, odstawiamy do ostudzenia.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałą część mleka, jajko, żółtko, odrobinę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Za pomocą drewnianej łyżki mieszamy całość, a następnie dodajemy roztopione masło, ponownie mieszamy. Przekładamy na oprószony mąką blat. Wyrabiamy do momentu, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie się lepić do rąk. Potrwa to około 10 min, ale im dłużej, tym lepiej.
Z gotowego ciasta formujemy kulę. Przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 1 godz.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 160°C. Formę do pieczenia ok. 30 x 24 cm natłuszczamy masłem. Wyrośnięte ciasto równomiernie rozkładamy w przygotowanej formie do pieczenia. Na wierzchu delikatnie układamy kawałki truskawek i jagody, nie wciskając ich w głąb ciasta. Kruszonkę zagniatamy palcami, aby powstały większe grudki, posypujemy nią owoce.
Ciasto wstawiamy do piekarnika, pieczemy 30 min. Następnie zwiększamy temp. 180°C i pieczemy kolejne 15-20 min. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
O tak! Coś wspaniałego :) Nie ma nic lepszego niż drożdżowe z owocami lata :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
uwielbiam taką domową drożdżówkę :)w tym roku mam problem, by kupić jagody, a chodzą za mną jagodzianki! :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to czysta poezja! Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń