Za oknem robi się coraz bardziej jesiennie. Nie wiem jak Wy, ale ja powoli odkurzam jesienną garderobę oraz rozpoczynam sezon na picie naparu z cytryną i imbirem. Zazwyczaj przygotowuję mieszankę po prostu w filiżance, aczkolwiek lubię mieć w swojej kuchennej spiżarce pod ręką słoiczek gotowych cytryn w aromatycznym syropie z dodatkiem imbiru. Doskonale smakują zarówno w gorącej herbacie, jak i solo, zalane po tylko gorącą wodą. Cytryny w syropie to dawka witamin na chłodne, deszczowe popołudnia. Ładnie zapakowany słoiczek może posłużyć również jako jadalny prezent dla najbliższych przyjaciół lub rodziny. Możecie także poeksperymentować z innymi dodatkami np. goździkami, plastrami pomarańczy itp.
Liczba porcji: 3 słoiki o pojemności ok. 300 ml
Czas przygotowania: 55 min
Składniki:
- 6 cytryn
- 10-20 g świeżego imbiru, pokrojonego w 2 mm plastry
- 300 g cukru
- 250 ml wody
Z dwóch cytryn ścieramy skórkę (bez białej części), następnie wyciskamy z nich sok, odstawiamy. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, imbirem, skórką oraz sokiem z cytryny. Następnie, co jakiś czas mieszając, gotujemy ją na średnim ogniu, do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.
Pozostałe cytryny sparzamy wrzątkiem, kroimy w plastry. Wkładamy do zagotowanego syropu cukrowego z imbirem, gotujemy ok. 20 min, co jakiś czas delikatnie mieszając. Plastry cytryn oraz kawałki imbiru z syropu przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zalewamy syropem. Zakręcamy, pasteryzujemy we wrzątku ok. 20 min. Odstawiamy do ostudzenia. Gotowe cytryny wraz z syropem wykorzystujemy do herbaty, grzanego wina, ciast lub deserów.
Smacznego!
Wskazówki:
- Jeśli używamy cytryn woskowanych, przed przygotowaniem przepisu owoce sparzamy wrzątkiem, a następnie szorujemy pod bieżącą wodą.
- Po zagotowaniu cytryny wraz z syropem możemy przecedzić przez sito, aby usunąć fragmenty skórki cytrynowej oraz ewentualne pestki.
- Cytryny w syropie pasteryzujemy umieszczając je w dużym garnku wypełnionym wodą do ok. ¾ wysokości słoików. Doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie słoiki gotujemy 20 min na małej mocy palnika.
No, no mega przepis, naprawde - dziś sobie taki zaserwowałam, więc nic tylko polecać dalej!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam Serdecznie
UsuńBardzo lubię take cytryny do herbaty. Imbirowe są pycha, lubię też procentowe, z rumem ;-)
OdpowiedzUsuńProszę jeszcze o wyjaśnienie - imbir do gotowania kroję na kawałki, trę? A z cytrynami do słoików wkłada się ten sam ugotowany imbir czy surowy?
OdpowiedzUsuńRzeczywiście moj błąd. Już to poprawiam w przepisie. Imbir obieramy, kroimy w 2 mm plastry, gotujemy razem z syropem i potem umieszczamy w sloikach z plastrami cytryny.
UsuńCzy może to stać parę tygodni?
OdpowiedzUsuń04
UsuńJak najbardziej w chłodnym miejscu postoi. Należy tylko użyć czystych, wyparzonych słoików. W przepisie słoiki pasteryzujemy co dodatkowo przedłuża żywotność.
Coś wspaniałego!!!
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywac?
OdpowiedzUsuńW chłodnym miejscu postoi nawet do kilku tygodni. Należy tylko użyć czystych, wyparzonych słoików. W przepisie słoiki pasteryzujemy co dodatkowo przedłuża żywotność
UsuńMusze sprobowac 🤣
OdpowiedzUsuńRewelacja. Najlepsze cytrynki jakie miałam okazje konsumować. Robiłam już dwa razy i teraz będę robiła kolejny bo są naprawdę przepyszne. Polecam 🥰
OdpowiedzUsuńWyszło gorzkie mimo sparzenia cytryn i umycia szczotką
OdpowiedzUsuńMoże to być kwestia odmiany cytryn lub jej oprysków. Najlepiej sięgać po owoce ekologiczne w przypadku takich przetworów. ;)
UsuńWitam, robię już drugi rok z rzędu. Jeden słoik zapodział się w piwnicy i po całym roku był ok. Do każdego słoika wkładam jedną laskę cynamonu jako dodatek. Pyszne i super na drobny prezent. Polecam!
OdpowiedzUsuń